Jimmie Åkesson

Så dyr blev middagen med Jimmie Åkesson

Av: 

Susanna Hållbus

Så dyr blev middagen med Jimmie Åkesson.
Så dyr blev middagen med Jimmie Åkesson.

NYHETER

Han tillagar allt från traditionell svensk husmanskost till rätter med mer exotiska inslag, såsom tacos”.

Det lovade annonsen med auktionen för en helkväll med SD-ledaren Jimmie Åkesson vid grytorna.

Nu har middagen gått under klubban – för 171 800 kronor.

Efter en hetsig budgivning mellan 56 användare stod signaturen ”Gjppi” som vinnare. Hen gav sig in i fajten om middagen med Jimmie Åkesson (SD) vid lunch på onsdagen. Då var högsta budet 62 300 kronor.

När auktionen avslutades klockan 10.03 på torsdagen hade priset trissats upp nästan tre gånger. Notan för middagen landar på hela 171 800 kronor, något som Nyheter24 rapporterat.

– Det var något mer än vad vi räknat med. Vi har haft välgörenhetsauktioner med just Jimmie förut, som närmat sig 100 000 kronor. Som golfauktionen, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein till Aftonbladet.

Joakim Wallerstein, SD:s kommunikationschef.

Partiet ville göra en stor välgörenhetshandling inför jul. Att auktionera ut en middag för ett sällskap var Jimmie Åkessons idé.

– Absolut, han har ett stort matintresse, säger Joakim Wallerstein.

Vinnaren en privatperson

Pengarna ska gå till SD:s egen stiftelse Hepatica som ”hjälper flyktingar i krisens närområde” och till organisationer som stöder fattigpensionärer, uppgav Sverigedemokraterna inför auktionen.

– Vi har varit i kontakt med vinnaren, som tycker väldigt bra om Jimmie och partiet. Ingen som jag kände till sedan tidigare, utan en privatperson som sa att han ville bjuda sin familj på middag, säger Joakim Wallerstein.

Menyn bestäms i samråd mellan köparen och Jimmie Åkesson.

– Det var kul att det blev en person som genuint ville träffa Jimmie och ha ett trevligt möte. Inte som i andra sammanhang att någon vinner för att ställa Jimmie mot väggen eller göra ett medialt jippo kring det, säger SD:s kommunikationschef.

Ville låta Åkesson laga långkok

Ideella organisationen ”Inte rasist, men...”, IRM, visade tidigt stort intresse för auktionen. Medgrundaren Henrik Johanssons vision var att låta Jimmie Åkesson laga ett tidskrävande långkok och samtidigt få svara på kritiska frågor.

Henrik Johansson, en av grundarna av ”Inte rasist, men...”.

Men på torsdagen fick IRM erkänna sig duktigt besegrade.

– Det känns faktiskt ganska okej. Pengarna vi samlat in går ju till vår valfond, medel som vi ska använda för kampanjer under valrörelsen 2018. ”Inte rasist, men...” drivs ju helt ideellt, säger Henrik Johansson.

Han uppger att IRM:s följare och fans skramlade ihop hela 160 000 kronor som var speciellt öronmärkta för middagen med Jimmie Åkesson.

– Vi var inte beredda, men vi fick in väldigt mycket pengar på kontot, säger Henrik Johansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Jimmie Åkesson budar ut en middag – nu vill IRM vinna den
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna

Tradera