Massaker under nyårsfirande på nattklubb i Istanbul

Minst 39 döda och 69 skadade i dåd mot populär klubb

1 av 2

avGustaf Tronarp, Niklas Svahn, Staffan Dickson

NYHETER

Minst 39 personer har dött efter att en beväpnad man öppnat eld inne på en nattklubb i Istanbul under nyårsnatten.

Den misstänkte gärningsmannen var på nyårsdagskvällen fortfarande på fri fot.

Nu offentliggörs en stillbild på honom samt en övervakningsfilm där han ses skjuta ihjäl en person innan han tar sig in på nattklubben.

1 av 6

En beväpnad man stormade in på nattklubben Reina i Istanbul vid klockan 01.30 på nyårsnatten, lokal tid, och började skjuta slumpmässigt omkring sig.

Gärningsmannen uppgavs tidigare ha varit utklädd till tomte. De uppgifterna dementerade dock premiärminister Binali Yildirim på nyårsdagens eftermiddag. Den senaste informationen är att mannen var mörkt klädd och hade en huva som delvis dolde ansiktet.

Skytten uppges först ha gått till attack och sedan gömt sig inne på en toalett i festlokalen. Han ska ha varit beväpnad med en automatkarbin av kalasjnikovtyp som han enligt Binali Yildirim lämnade på brottsplatsen.

”Jagar en terrorist”

Under natten kom uppgifter från den turkiska regeringen om att attentatsmannen skjutits till döds. Enligt inrikesminister Süleyman Soylu lyckades mannen dock fly.

– Vi jagar en terrorist, säger Soylu på nyårsdagen.

Dagen efter attacken hade ingen grupp eller individ tagit på sig attacken.

På nyårsdagskvällen offentliggjordes en övervakningsfilm från Reina som visar hur attentatsmannen först skjuter ihjäl en person och sedan tar sig in på nattklubben.

Turkiska medier som tidningen Hürriyet och nyhetsbyrån DHA har på nyårsdagen även publicerat en övervakningsbild som sägs visa den misstänkte gärningsmannen utan maskering.

Utöver filmen och bilden kan även det kvarlämnade skjutvpapnet vara ett spår efter gärningsmannen.

Minst 39 döda

Tidigt på nyårsdagens morgon uppgav Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu att minst 39 människor har avlidit i attacken. 69 personer uppges ha skadats.

Turkiets statliga nyhetsbyrå Anadolu uppger att nästan två tredjedelar av de omkomna är utländska medborgare. Bland de döda finns libanesiska, jordanska och saudiarabiska medborgare.

Enligt det svenska utrikesdepartementet finns det i nuläget inget som tyder på att svenskar finns bland de drabbade.

– Generalkonsulatet står i kontakt med lokala myndigheter, men i nuläget har vi inte någon sådan information, säger Sara Modin på UD:s pressjour.

Istanbuls guvernör Vasip Sahin beskriver det inträffade som ”en terrorattack”.

– Han började skjuta på oskyldiga människor som var där bara för att fira nyår och ha kul, säger Vaspin Sahin till reportrar utanför nattklubben.

Spärrade av stort område

Ett stort polispådrag med bepansrade polisfordon och ambulanser larmades till platsen. Turkiska polisens insatsstyrka gick in in i byggnaden för att söka efter den misstänkte.

Bilder från platsen som togs kort efter händelsen visar ett stort antal ambulanser och tungt beväpnad polis som spärrat av flera kvarter i stadsdelen Ortaköy. Bilderna visar även kroppar på marken.

Tidningen Hürriyet skriver att ett av dödsoffren är en polis som sköts utanför klubben. Gärningsmannen uppges ha skrikit på arabiska i samband med dådet.

– Först trodde vi att det var några män som bråkade. Sedan hörde vi skottlossning och duckade under borden, säger en libanesisk kvinna till nyhetsbyrån Reuters.
Kvinnan besökte klubben med sin man och en vän.
– Vi hörde hur mannen skrek "Allahu akbar", alla tre hörde det. Vi hörde hans fotsteg på krossat glas. Vi tog oss ut genom köket, det var blod och kroppar överallt, fortsätter hon.

Mellan 700 och 800 personer firade nyår på nattklubben när attacken inträffade. Enligt NTV fick människor som befann sig på en kaj i närheten kasta sig i Bosporens vatten då gärningsmannen ska ha skjutit även utanför klubben. De flyende hjälptes sedan upp av polisen.

Uppmaningen till svenskar: Hör av er

Utrikesdepartementet uppmanar svenskar i Istanbul att iaktta försiktighet, höra av sig till sina anhöriga och följa instruktioner från lokala myndigheter.

– Istanbul är ett populärt resmål för svenskar. En grov uppskattning är att det finns tusentals svenska medborgare där i nuläget, men det är svårt att ge en exakt siffra, säger Sara Modin på UD:s pressjour.

– Vid sådana här tillfällen ringer det ganska mycket oroliga människor till oss. Det är därför som vi är noga med att uppmana personer som är i Istanbul att höra av sig till sina anhöriga.

UD avråder i nuläget inte från resor till Istanbul. Myndigheten uppmanar dock svenskar att hålla sig borta från stora folksamlingar.

– Vi följer utvecklingen hela tiden och ger fortlöpande information på vår hemsida. Men ett beslut om avrådan tas inte utifrån någon enskild händelse. Denna incident kommer naturligtvis att ingå i vårt bedömningsunderlag, men det är inte aktuellt med en reseavrådan i nuläget, säger Sara Modin.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta oss!

ARTIKELN HANDLAR OM