Svenskarna vände utanför nattklubben: ”Det kunde varit vi”

1 av 6
NYHETER

ISTANBUL/STOCKHOLM. Tio minuter innan terroristen slog till var kompisgänget från Sverige på väg in på nattklubben Reina.

Men inträdesbiljetten på 2 100 kronor fick dem att vända i dörren.

– Det kunde ha varit vi som dött, säger Isabella Pelin Sevgili, 21, till Aftonbladet.

Isabella Pelin Sevgili, 21, och Moa Larsson, 18, kommer att minnas den gångna nyårshelgen så länge de lever.

De kom till Istanbul i fredags. Samma kväll åkte de till Reina. Taxiförare, hotellpersonal, alla de frågade rekommenderade nattklubben.

– Det ska vara en av de tre bästa klubbarna i stan. Det är annorlunda jämfört med ställen i Sverige, säger Moa Larsson.

– De var väldigt mycket liv där. Vi var på ett annat ställe tidigare den kvällen, men det var för fint folk, på Reina var det mer blandat.

Bytte klubb i sista stund

Strax efter tolvslaget på nyårsafton tog Isabella, Moa och en kompis som vill vara anonym en taxi från sitt hotell i en annan del av Istanbul.

Ungefär en timme senare kom de till Reina som ligger vackert precis vid Bosporens vatten – som nattklubbsgäster bara minuter senare kastade sig i för att fly undan kulorna.

Festen pågick för fullt när svenskorna kom fram till klubben. Natten innan hade de kommit in gratis, nu var inträdet 700 turkiska lira, cirka 2 100 svenska kronor.

– Jag försökte pruta, men vakterna vägrade sänka priset. Jag var väldigt ledsen när vi inte kunde komma in, för det var sjukt kul, säger Isabella Pelin Sevgili.

I stället åkte de till en annan nattklubb en bit därifrån där de började prata med chefen. När han plötsligt såg chockad och förvånad ut förstod Isabella att någonting hade hänt.

– ”Mina vänner är döda”, var allt han kunde säga. Jag trodde först att det hade varit slagsmål utanför. Jag fick panik och började gråta när jag förstod, säger Isabella Pelin Sevgili.

”Är bara tacksam”

Under söndagen har vännerna hållit sig inne på sitt hotell och tittat på nyheterna. 39 människor dödades när den beväpnade mannen stormade in på klubben och började skjuta urskillningslöst. De flesta av de omkomna är utländska medborgare. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot.

– Det var hemskt att se intervjun med en kvinna vars man dödades när han försökte skydda henne, säger Moa Larsson.

Hela dagen har de tänkt på vilken tur de egentligen har haft. Att de lurade döden.

– Just nu är jag bara tacksam, det kunde ha varit vi som dött, säger Isabella Pelin Sevgili.