Ny undersökning: Vill ha Joe Biden som president 2020

avIsabelle Nordström

Foto: AP
Joe Biden.

NEW YORK. Det har varit tyst från Clintonlägret sedan förlusten.

Nu visar en ny undersökning att demokratiska väljare vill ha Obamas parhäst Joe Biden, 74, som presidentkandidat i valet 2020.

Han har hintat om att det kan vara aktuellt.

– Jag ställer upp 2020, sade Joe Biden förra veckan.

Donald Trump har ännu inte tillträtt som president. Men demokratiska väljare tänker framåt. I en ny undersökning svarar 31 procent att de vill ha Joe Biden, 74, som nästa demokratiska presidentkandidat. Biden, som fortfarande är USA:s vicepresident, har hintat om att han kommer att kandidera till presidentposten 2020.

– Jag förbinder mig inte till något alls. Men jag lärde mig för länge sen att ödet har ett märkligt sätt att ingripa, sade han kryptiskt till reportrar förra veckan.

Vill ha yngre kandidat

Som nummer två vill demokratiska väljare se Bernie Sanders, 75, som fram till i juli kämpade för att bli demokratiska presidentkandidaten. 24 procent uppger att de vill ha Vermontsenatorn.

På tredje plats i enkätundersökningen kommer Elizabeth Warren, 67. Även hon är senator och var republikan fram till 1996 innan hon bytte till Demokraterna.

Däremot svarar en hög andel av deltagarna i undersökningen att de vill ha yngre presidentkandidat och de flesta vill ha någon som inte tidigare kandiderat till att bli president. Utifrån de premisserna faller både Biden och Sanders bort, de kommer båda att vara närmare 80 vid nästa val samt har försökt bli USA:s president.

På sociala medier har många önskat att USA:s första dam, Michelle Obama, 52, ska kandidera. Detta tillbakavisades av henne make i en intervju med Rolling Stone dagen efter att Trump vann valet.

– Michelle kommer aldrig att försöka att bli president. Hon är en av de mest begåvade människor jag känner. Du kan se den otroliga genklang hon har hos det amerikanska folket. Men jag brukar skoja och säga att hon är för vettig för att ge sig in i politiken, säger president Barack Obama i intervjun.

Tyst från Clinton

I undersökningen deltog 400 demokratiska väljare. Sedan det blev klart att Hillary Clinton förlorat valet mot Donald Trump har det varit tyst från Demokraterna. I sitt tal efter valet sa hon att segrande Donald Trump förtjänar att tas emot med ”öppet sinne”.

– Till alla unga flickor som ser detta, tvivla aldrig på att ni är värdefulla, sade Clinton när hon erkände sig besegrad.

Sedan dess har det i princip varit tyst från Clintonlägret och från partiet. Hon fick över två miljoner fler röster än vinnaren Donald Trump, som plockade hem elektorsrösterna.