Trump tar två helveten i taget

Foto: MARVIN GENTRY / X02859

Man ska ta ett helvete i taget, sa Olof Palme.

Den strategin verkar inte USA:s president Donald Trump ha anammat.

Samtidigt som han hotade Nordkorea med ”total ödeläggelse” från FN:s talarstol gick han till hårt angrepp mot det kärnenergiavtal hans föregångare Barack Obama slöt med Irans regim.

Trump har kallat avtalet med Iran för ”det sämsta någonsin” och den självutnämnda förhandlingsexperten har lovat ta fram ett bättre. Detta är förvisso ett vallöfte från Trump, men frågan är om det är rätt läge att riva upp ett avtal som verkar fungera hyfsat väl.

Trump har också trappat upp retoriken ordentligt mot Iran och tydligt ställt sig på Saudiarabiens sida i det kalla krig som länderna utkämpar i Mellanöstern och Asien. USA har den senaste tiden, efter Irans robottester, infört fler sanktioner.

Samtidigt börjar tiden rinna ut för världen att stoppa Kim Jong-uns väg mot en komplett kärnvapenarsenal.

Om Nordkorea går i mål med programmet, vilket Kim verkar vilja göra till nästan vilket pris som helst, så måste nog världen vänja sig vid att ha en ytterligare en kärnvapenmakt under väldigt lång tid.

Det finns endast ett exempel i världshistorien på ett land som utvecklat kärnvapen och sedan avvecklat dem självmant (Sydafrika).

Iranavtalet gick något förenklat ut på att Iran bytte lättade sanktioner mot en insyn i kärnenergiprogrammet, att Iran också bromsade produktion av centrifuger för anrikning av uran samt volymen kärnbränsle.

Det paradoxala i denna situation är att om Trump skrev ett liknande avtal med Nordkorea skulle han sannolikt få Nobels fredspris.

Istället kan han snart stå med två kärnvapenhelveten samtidigt.

avMartin Schori

ARTIKELN HANDLAR OM