Sydkorea om Kim Jong-Uns hårda ord: Han är förolämpad

avIsabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un är personligt kränkt över Donald Trumps hårda ord, enligt Sydkorea.

Enligt regeringen där är det nämligen första gången diktatorn använder så hårda ord.

Bara det att diktatorn uttalat sig personligen och direkt till Trump saknar motstycke, enligt experter.

Foto: AFP

Enigt personer med insyn som nyhetsbyrån AP har pratat med har Kim Jong-Un aldrig tidigare uttryckt sig på det här sättet som han gör nu. Diktatorn talar direkt om Trump.

– Han kommer få betala ett högt pris för sina excentriska ord, sa Kim Jong-Un i ett uttalande under torsdagskvällen.

Diktatorn hotade med att "tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld".

Inte heller hans far eller farfar brukade tala direkt till världssamfundet på det här sättet.

Enligt Sydkoreas återföreningsdepartement är uttalandet det mest direkta som en nordkoreansk ledare någonsin gjort. Tydligheten ses som ett bevis för Kim känt sig personligt förolämpad av Trumps hårda ord.

Tolkas som en varning

Vipin Narang, professor i statsvetenskap och Nordkoreaanalytiker vid MIT-universitetet i USA säger till CNN att Kim Jong-Uns uttalande är historiskt.

– Det saknar motstycke, så vitt vi vet, det är skrivet av honom, undertecknat av honom... Han blev helt uppenbart förolämpad av talet, och det som bekymrar mig mest är vilket svar han överväger. Meddelandet ger kalla kårar, säger han.

Det sydkoreanska departementet ser uttalandet som en varning till USA, och tolkar det som att Nordkorea är nära nya och större bomb- eller robottester.

Det gör också Vipin Narang, som ändå understryker att världen måste vara beredd på att Nordkorea kan genomföra nya tester. Och om de misslyckas råder stora risker för välbefolkade städer i bland annat Japan:

– Vi talar om att placera en nukleär stridsspets på en missil som enbart testats en handful gånger. Det är fullständigt skrämmande om något går fel, säger han till The Guardian.

Även Chung Sung-Yoon, analytiker på sydkoreanska tankesmedjan Koreainstitutet för nationell återförening, säger till tidningen att det är mycket troligt att Kim Jong-Un utför någon typ av provokation inom en snar framtid.

Diskuterat hotet

Sydkoreanska utrikesministern Kang Kyung-wha har mött sin amerikanska motsvarighet Rex Tillerson för att diskutera Kim Jong-Uns hot efter Trumps FN-tal, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap News.

Under mötet diskuterades vilka analyser och åsikter de båda länderna gjort efter Kim Jong-Uns hot om att attackera USA. Nu kommer USA och Sydkorea fortsätta analysen av bombhotet.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho sa till reportrar i New York att kommentarerna kan leda till att Kim Jong-Un genomför en vätebombssprängning i Stilla Havet.

Fler sanktioner mot Nordkorea

Donald Trump utfärdade på torsdagen en presidentorder som kraftigt ska förstärka sanktionerna mot Nordkorea. Bland annat ska USA kunna straffa banker som genomför transaktioner med kopplingar till kärnvapendiktaturen.

– Utländska finansiella institutioner uppmärksammas nu på att de i framtiden kan välja mellan att göra affärer med USA eller med Nordkorea, men inte båda, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin om sanktionerna under en pressträff i Vita huset under torsdagen.

Så fungerar en vätebomb 00:35
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM