Misstänkta Mantorpmördaren nekar till anklagelserna

NYHETER

En man anhölls under fredagen på sannolika skäl misstänkt för det brutala dubbelmordet på ett äldre par i Mantorp i juni i år.

– Han förnekar gärningen, säger mannens advokat Henrik Lindblom.

Dock förändrar nekandet inte brottsmisstanken enligt åklagaren.

Det var den 12 juni i år som ett äldre par – en 62-årig kvinna och en 70-årig man – hittades döda i sin bostad i Mantorp utanför Linköping.

Makarna hade mördats dagen innan och åklagare samt polis inledde en förundersökning om mord, sett till skador och fynd på brottsplatsen.

Under fredagen meddelade Åklagarmyndigheten att en man anhållits på sannolika skäl misstänkt för de båda morden.

– Polisens systematiska och uthålliga kartläggningsarbete har lett fram till att vi lyckades identifiera en misstänkt man. Denna man är tidigare okänd för oss, sa då vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh, vid åklagarkammaren i Linköping i ett pressmeddelande.

Greps i radhusområde

Mannen greps enligt uppgifter till Aftonbladet i ett radhusområde i Mullsjö i Jönköpings län och ska enligt Expressen vara i 20-årsåldern.

Något som åklagaren Eva Nord Nemec inte vill kommentera.

– Jag kan bara säga att han är i arbetsför ålder.

Enligt Corren ska den misstänkte ha lämnar spår efter sig på brottsplatsen. Något som åklagaren har valt att inte kommentera.

– Det är ett brett arbete som har gjort att vi kommit fram till detta. Det är alltifrån kartläggning av brottsplatsen och målsägande till spår elektroniska spår, telefonrörelse och andra omständigheter.

– Jag vill inte svara på om det är topsningen eller andra omständigheter som lett oss fram till honom. Det kan också kvar en sammantaga bild.

Åklagaren vill inte kommentera om det finns fler misstänkta i ärendet men bekräftar att det inte är något tips som lett fram till gripandet.

– Det är metodiskt och bra polisarbete. Vi har inte gjort några fler gripande i dag och just nu koncentrera vi oss på den här personen.

Advokat: Nekar till gärningen

Aftonbladet når den anhållnes advokat, Henrik Lindblom, på lördagsmorgonen. Även han är mycket fåordig kring sin klient.

– Jag har träffat honom igår kväll och han förnekar gärningen. Mer än så kommer jag inte att säga i det här skeendet.

På frågan om något förhör har hållits med hans klient blir svaret nej.

– Jag har inte fått någon fast tid för något förhör ännu men jag förutsätter att det kommer att hållas någon gång under helgen.

Senare under dagen bekräftade åklagaren att förhör inletts med mannen.

– Han förhörs i detta nu och vi har även hållit flera förhör med andra personen under dagen, säger Eva Nord Nemec vid 14.30-tiden.

Åklagaren: Hans nekande förändrar inget

Att mannen nekar till brott förändrar dock inte misstankarna mot honom.

– Hans inställning förändrar inte vår uppfattning eller styrkan i brottsmisstanken. Han är fortfarande misstänkt på sannolika skäl. Vi har tillräckligt starka bevis och utredningen pekar tillräckligt starkt mot honom 

Hon vill dock inte kommentera om det finns fler misstänkta i utredningen.

– Vi har inte gjort några fler gripande i dag och nu koncentrera vi oss på den här personen. Men hur utredningen ser ut i stort går jag inte in på.

Flera förhör, husrannsakan och teknisk undersökning är planerad under helgen. Senast klockan 12 på måndag måste åklagaren fatta beslut om hon tänker begära den misstänkte mannen häktad eller inte.

– Vi har fortfarande mycket arbete kvar att göra.

Sökt en mintgrön bil

Mordet i Mantorp har gäckat polisen hela sommaren och utredarna har varit inne på flera spår. Hundratals personer har dessutom dna-topsats under sommaren och polisen har dessutom sökt efter en mintgrön eller turkos raggarbil som setts utanför parets gård samma helg som dådet.

– Den är fortfarande en gåta. Det verkar finnas jättemånga turkosa amerikanska bilar och vi har inte lyckats hittats den relevanta. säger säger Eva Nord Nemec.

Man har också sökt efter ursprunget till den ovanliga silvertejp som använts för att binda mannen och kvinnan.

– Vi vet vem som har sålt den och vilka som köpt tejpen vid aktuell tidpunkt.

ARTIKELN HANDLAR OM