Uppgifter: Ivanka och Jared räddade Obamas diskrimineringsförbud

avGustaf Tronarp

WASHINGTON. Konservativa krafter i Vita huset försökte upphäva bestämmelser som förbjuder diskriminering av homosexuella i arbetslivet.

Men de stoppades – av presidentens dotter Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner. Det uppger källor med insyn i ärendet för Politico.

1 av 3 | Foto: Evan Agostini/AP
Jared Kushner och Ivanka Trump.

Den senaste veckan har ett utkast till en verkställande presidentorder cirkulerat bland journalister och progressiva intresseorganisationer i Washington.

Dokumentet skissar på ett upphävande av ett dekret som den dåvarande presidenten Barack Obama signerade 2014. Beslutet skyddar federalt anställda mot diskriminering utifrån sexuell läggning eller könsidentitet.

Personer från den kristna högern – både inuti och utanför Vita huset – försökte få en upphävande order att hamna på Donald Trumps skrivbord.

Men enligt källor till Politico stoppades de av presidentens dotter Ivanka Trump och maken Jared Kushner, som är senior rådgivare till sin svärfar.

Lovar att upprätthålla skyddet

Både Ivanka Trump och hennes man anses vara starka förespråkare av homo-, bi- och transsexuella personers rättigheter.

I stället för att slopa Obamas bestämmelse fick de Vita huset att publicera ett uttalande – där administrationen lovar att behålla den.

”President Donald J. Trump är fast besluten att skydda alla amerikaners rättigheter, inklusive HBTQ-communityn. President Trump fortsätter att respektera och stödja HBTQ-personers rättigheter, precis som han gjorde under valrörelsen”, stod det i kommentaren, som fortsatte:

”Den exekutiva ordern från 2014 kommer att förbli intakt enligt ett beslut från president Trump”.

Uttalandet togs emot mycket positivt av framförallt republikanska grupper som arbetar mot diskriminering av homo- och transsexuella.

Kan bli maktkamp

Konservativa lobbygrupper anser att Obamas order inskränker religionsfriheten.

Det var respekt för denna grundlagsskyddade rättighet som vicepresident Mike Pence hänvisade till när han som guvernör i Indiana skrev under den kontroversiella ”Religious Freedom Restoration Act” 2015.

Lagen inskränker delstatens möjlighet att ”begränsa en persons religionsutövning”. Kritiker menar att den kan användas av konservativt kristna för att diskriminera homosexuella.

Högerlobbyn är mycket väl medveten om Mike Pences bakgrund. Och trots uttalandet från Donald Trump i veckan tänker de inte ge upp.

Politico rapporterar att Vita husets politik på detta område till stor del kan avgöras i maktkampen mellan Mike Pence och Jared Kushner, som har många progressiva New York-bor i bekantskapskretsen.

– Jag är helt övertygad om att administrationen uppskattar religionsfrihet, och jag är ganska säker på att de kommer att göra något åt detta, säger Tony Perkings, vd för den konservativa intresseorganisationen Family Research Council till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM