Lenins lik ska badas och få nya kläder

NYHETER

Revolutionären och bolsjevikledaren Vladimir Lenin har varit död i 93 år.

Nu ska hans kropp badas och kläs i en ny kostym.

1 av 3 | Foto: Pavel Golovkin / AP TT
Lenin var drivande i den ryska revolutionen och en av grundarna till Sovjetunionen.

Lenin var – som marxistisk teoretiker och ledare för bolsjevikpartiet – drivande i den ryska revolutionen och en av grundarna till Sovjetunionen. Han dog i januari 1924 efter ett par års sjukdom i Gorki söder om Moskva, han var då 53 år gammal.

Efter hans död fördes kvarlevorna till huvudstaden för uppvisning i öppen kista och balsamering. Kroppen finns sedan dess bevarad på Leninmausoleet vid Röda torget i Moskva.

Underhåll då och då

Snart stängs hans viloplats av för besökare.

Anledningen: Lenins lik ska fräschas upp. Kroppen kommer att badas i kemiska lösningar och iklädas en ny kostym, rapporterar Russia Today.

Den här sortens underhåll görs då och då för att kroppen inte ska torka ut. Uppfräschningen kommer strax före hundraårsjubileet av revolutionen, vilket är i november i år.

Mausoleet håller stängt mellan 16 februari och 16 april.

Teori: skulle återvända från döden

Lenin var själv inte särskilt förtjust i tanken på att bli ett monument efter sin död.

Varför hans kropp balsamerades är inte helt säkert. Men Josef Stalin anses ha varit den som först framförde idén om att bevara kvarlevorna permanent, enligt Russia Today.

En mer spektakulär teori är att Leonid Krasin, som var framträdande inom bolsjevikpartiet, trodde att vetenskapen i framtiden skulle hitta ett sätt att väcka döda till liv – med förhoppningen om att Lenin en dag skulle kunna återvända till jordelivet.

ARTIKELN HANDLAR OM