Obama kritiserar Trumps inreseförbud

avStaffan Dickson

NYHETER

Bara tio dagar efter maktskiftet riktar Barack Obama skarp kritik mot Donald Trumps inreseförbud.

Samtidigt uppmuntrar han demonstrationerna mot förbudet.

”Obama motsätter sig fundamentalt idén att diskriminera människor utifrån tro eller religion”, säger han genom sin talesperson Kevin Lewis.

1 av 2 | Foto: AP
Barack Obama.

USA har en lång tradition av att presidenter som lämnat ifrån sig makten generellt undviker att kritisera sina efterträdare. När Obama flyttade ut ur Vita huset sa han att han bara skulle kommentera Trumps politik om han kände att ”våra grundvärderingar stod på spel”.

Men efter bara tio dagar väljer Obama nu att kritisera Donald Trumps flyktingstopp och inreseförbud för medborgare från sju i huvudsak muslimska länder.

”Presidenten (Obama) motsätter sig fundamentalt idén att diskriminera människor utifrån tro eller religion”, säger han i ett uttalande genom sin talesperson Kevin Lewis.

”Uppmuntrad av engagemanget”

Barack Obama passar samtidigt på att kommentera demonstrationerna mot Trumps inreseförbud.

"President Obama känner sig uppmuntrad av det stora engagemanget i samhällen runt om i landet. I sitt sista officiella tal som president talade han om medborgarens viktiga roll och att alla amerikaner har ett ansvar att vara väktare av vår demokrati – inte bara under ett val, utan varje dag", säger Kevin Lewis.

"Medborgare som utövar sin konstitutionella rätt att samlas, organisera sig och göra sina röster hörda genom sina valda politiker är exakt vad vi förväntar oss att se när amerikanska värden står på spel."

Donald Trump har tidigare hävdat att det nya inreseförbudet bygger på ett beslut taget av Barack Obamas regering 2011, skriver Washington Post. Då ska Obamas regering enligt Trump ha stoppat utfärdandet av visum till irakiska medborgare efter att två irakier gripits i Kentucky misstänkta för terrorverksamhet. Samtidigt ska Obamas regering ha kommit fram till att det fanns ett terrorhot mot USA i de sju länder som det nya inreseförbudet nu gäller för.

”Trump kommer vara proaktiv”

Företrädare för Obamas regering har tidigare avfärdat Trumps påstående om att visum inte delades ut till irakiska medborgare. Däremot ska ansökningstiden för irakiska medborgare ha varit längre än vanligt på grund av en mer omfattande granskning av deras ansökningar, skriver Washington Post.

Under en presskonferens på måndagen försvarades inreseförbudet av Vita husets pressekreterare Sean Spicer.

– Vi kommer att sätta USA:s säkerhet först. Presidenten kommer att vara väldigt proaktiv när det kommer till att skydda det här landet. Vi kommer inte att vänta tills vi blir attackerade och sedan försöka komma på hur vi ska göra för att det inte ska hända igen. Han kommer att göra allt i sin makt för att stoppa varje hot, och varje potentiellt hot, som vi står inför i det här landet, säger Sean Spicer.

ARTIKELN HANDLAR OM