Risk för takras och fallande istappar

avTT

NYHETER

Temperaturskifte och töväder väntar – och med det risk för takras när snön blir tung och isen smälter. Nu går räddningstjänsten ut och uppmanar alla fastighetsägare att se över sina tak så att inte allvarliga olyckor sker.

Foto: Viktor Fremling
Räddningstjänsten varnar för fallande istappar.

– Det finns ett antal dokumenterade olyckor. En istapp som kommer från femte våningen är uppe i 50–60 kilometer i timmen, säger Anders Olofsson, vakthavande brandingenjör på räddningstjänsten Nordost i Skåne, till TT.

Röj nu, innan plusgraderna kommer och risken för olyckor ökar. Nästa vecka kan snön bli blötare och tyngre, på både villa- och garagetak, ekonomibyggnader och uppe på flerfamiljsfastigheter.

Det är lättare att få bort snön nu, när den är hyfsat lätt.

Samtidigt bör alla som ska skotta snö tänka på säkerheten. Visst kan man snöröja ett villatak på egen hand – men ta det försiktigt.

– Man kan få snön i huvudet och det är farligt att jobba på tak. Man ska passa sig och se till att man har rätt utrustning, säger Anders Olofsson.

I städer är det i grunden fastighetsägares ansvar att sanda, salta och skotta och även se till att istappar inte hänger ner över gatan och utgör en risk för den som passerar.

– Detta ska ske utan dröjsmål, men det är inte alltid de hinner. Då kan det bli avspärrningar, och har de inte ens hunnit det så får man se upp – i bokstavlig och bildlig mening.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder