Han fick en egen gatsten

NYHETER

Den hemlige konstnären gjorde ett undantag för cancersjuke Harald, 57

1 av 2 | Foto: "VI SES" När Harald om några månader har gått bort kommer hans vänner och familj ändå ha en plats mitt i Stockholm där hans minne lever vidare på en gatsten med en personlig hälsning.

Harald Wiberg, 57, har bara några månader kvar att leva.

Tack vare Stockholms anonyme stenkonstnär kommer vi alltid att påminnas om hans närvaro.

I april fick Harald Wiberg beskedet att han kommer att dö innan året är till ända. Träslöjdslärarens långa resor till Indien hade satt sina spår i huden. Harald hade fått malignt melanom, med tumörer både i hjärnan och i lymfkörtlarna.

Beskedet chockade

Beskedet var en chock för hans familj och närmaste vänner.

- Det är för jävligt. Så tänker man, säger Ulf Akermo, programledare på Utbildningsradion och Haralds närmaste vän sedan 20 år tillbaka.

Så läste Ulf om mannen som anonymt placerar ut eget tillverkade gatstenar runt om i Stockholm. På Herkulesgatan finns till exempel en sten med ett tack till läkaren som räddat liv.

- Jag bestämde mig för att försöka kontakta den här personen för att höra om han kunde göra en sten till Harald, en slags minnessten till min vän medan han fortfarande är i livet, säger Ulf.

Mannen bakom stenarna tillverkar inga på beställning. Men för Harald gjorde han ett undantag.

Den 19 juni gifte sig Harald Wiberg med sin kärlek sedan 15 år tillbaka, Marie Rosén. Stenen, som placerades på Nytorget på Söder, blev en bröllopspresent - och en avskedsgåva.

- Jag blev rörd. Det står: "vi brinner för dig" och "vi ses", som är en slags anspelning på mitt indiska namn Viswas, säger Harald.

Ulf Akermo tror inte att det är alla som skulle uppskatta en liknande gåva.

- För de flesta är döden tabubelagd, även om man står inför den, men vi har alltid pratat mycket om döden och livet, säger han.

Att någon skulle uppfatta det hela som förmätet, oroar sig inte Harald för.

- Det som räknas för mig är tankarna från mina vänner, säger han.

De har aldrig träffats

Ulf och Harald har aldrig träffat mannen bakom gatstenen, bara haft kontakt via mejl.

- Det var lite spännande på det sättet, säger Ulf Akermo, som har sin egen teori om vad som driver stenmannen.

- Jag tror att man älskar livet så jäkla mycket och att man vill uttrycka det. Jag känner släktskap med människor som gör sådant.

De anonyma verken i Stockholm

Läs mer

Helena Gunnarsson