Hon ska stoppa myglet inom Stadsmissionen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-30

Nya direktören vill ha klara regler efter lägenhetsaffären

Prästen Marika Markovits är ny tillförordnad direktör på Stockholms Stadsmission.

- Vi har rannsakat vår organisation, säger hon.

hjälper hemlösa Marika Markovits tillträder sin post som tillförordnad direktör för Stadsmissionen i mitten av april, och de viktigaste frågorna för henne är hemlöshet bland unga och de psykiskt sjuka.

Tv-programmet Uppdrag granskning avslöjade förra hösten att den förre direktören på Stockholms Stadsmission, Staffan Hellgren, delat ut lägenheter till anställda och deras anhöriga. Dessutom såldes en av stadsmissionens lägenheter utan att den först gick till offentlig budgivning.

Affärerna har svärtat ner Stadsmissionens rykte.

- Ja, en del tror att Stadsmissionen styrs av giriga och själviska människor. Men det stämmer inte, säger Hellgrens efterträdare Marika Markovits.

Felaktigheter

Hon håller med om att vissa felaktigheter begåtts, men att de varit "rena och klara misstag".

- Det är viktigt nu att vi skapar tydliga och klara regler för allt. Det har vi också gjort, vi har rannsakat oss. Dessutom måste vi visa på allt vi faktiskt gör för de utslagna.

Antonia Ax:son Johnson, ordförande för styrelsen, uppskattar att ungefär två milj kr gått förlorade på grund av den negativa publiciteten. Stadsmissionens styrelseledamöter har nu skänkt 400 000 kronor till stadsmissionen, mot bakgrund av lägenhetsaffärerna.

- Det är ett sätt att visa sin goda vilja, säger Marika Markovits.

Anna Lindström