Kriminella bättre på att avslöja lögnare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-23

GÖTEBORG

Grovt kriminella personer är bättre än andra människor att avslöja lögnare visar ny forskning vid Centrum för rättspsykologi vid Göteborgs universitet.

Den typiske lögnaren har flackande blick och har svårt att sitta still är en gängse uppfattning. Det är snarare tvärtom. En person som ljuger ser sin samtalspartner i ögonen och sitter mera still än en person som talar sanning, visar forskning som Vetenskapsradion rapporterade om på måndagen.

- Kriminella har mindre stereotypa uppfattningar om vilka beteenden som är kopplade till lögn än vad lekmän har. Det är dessutom något bättre på att skilja mellan lögn och sanning, säger Maria Hartwig, doktorand på institutionen för psykologi.

Hon och hennes forskarkollegor har dels gjort en enkätundersökning där 100 personer som avtjänat straff vid fängelser med näst högsta säkerhetsklassen, dels en där 50 kriminella samt en grupp med studenter fick titta på videoinspelade iscensatta vittnesförhör.

- Studenterna kunde lika gärna singla slant, medan de kriminella hade 65 procent korrekta svar om vem som ljög, vilket är klart bättre än slumpen, säger Maria Hartwig till Göteborgs-Posten.

Resultaten av forskningen var enligt henne förväntat.

- I viss utsträckning handlar det om överlevnadsbeteende. I den världen de kriminella levt måste man kunna veta vem man kan lita på eller inte. Lögnerna handlar oftare om viktigare saker och det kan bli ödesdigert att bli bedragen, säger Hartwig.

TT