Heléns mördare kan dömas till vård

NYHETER

Ulf Olsson psykiskt sjuk – bör inte dömas till fängelse

Ulf Olsson, som befunnits skyldig till mordet 1989 på tioåriga Helén Nilsson i Hörby, är i behov av psykiatrisk tvångsvård.

Det finns också risk att han kan begå nya allvarliga brott.

Foto: Ulf Olsson, 53, våldtog och mördade tioåriga Helen Nilsson för femton år sedan. Det slog tingsrätten i Lund fast den 20 december förra året.

Resultatet av den rättspsykiatriska undersökning som den 53-årige Ulf Olsson genomgått sedan strax före jul kom in till Lunds tingsrätt på tisdagsmorgonen.

De båda läkarna Sten Levander och Kristina Andersson slår där entydigt fast att Olsson lider av en allvarlig psykisk störning och gjorde det redan när morden begicks 1989.

Inte fängelse

Undersökarna slår fast att det finns medicinska förutsättningar för att inte döma honom till fängelse, utan i stället överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt brottsbalken. De föreslår också särskild utskrivningsprövning.

Enligt Lunds tingsrätt är Olsson skyldig till att ha rövat bort, våldtagit och mördat Hörbyflickan.

Ulf Olsson förklarades i december av tingsrätten i Lund skyldig till att ha begått den grova våldtäkten och mordet på den tioåriga Hörbyflickan Helén Nilsson våren 1989, som han dessförinnan rövat bort och hållit fången.

Han är också åtalad för mordet samma år på 26-åriga Jannica Ekblad från Malmö.

Prövningen i den delen fortsätter när målet mot honom återupptas den 7 februari.

Fortsatt rättegång kan skjutas upp

Enligt chefsåklagare Pär Andersson räcker bevisningen för att han ska kunna slutföra sin talan om kvinnomordet utan att avvakta en dröjande DNA-analys, som det nu görs ett tredje försök att utföra vid ett brittiskt speciallaboratorium.

Analysen görs på mikroskopiska rester av spermier i kvinnans kropp.

Under tisdagen tar chefsåklagare Pär Andersson ställning till om han ska begära att det rättspsykiatriska utlåtandet också ska prövas av Socialstyrelsens rättsliga råd.

– Gör han det kommer det att bifallas. I så fall återupptas inte rättegången den 7 februari, säger domaren i målet, lagman Jan Alvå till TT.

Alvå utesluter inte heller att tingsrätten på egen hand kan komma att begära ett utlåtande från rättsliga rådet om åklagaren skulle avstå.

aftonbladet.se , TT