Danska soldater åtalas för övergrepp

NYHETER

Påstås ha plågat krigsfångar i Irak

Fem danska soldater åtalas för kränkande behandling av krigsfångar i Irak.

Danskarna påstås ha tvingat fångar att sitta i plågsamma ställningar vid förhör, nekat fångar vatten och kallat dem hundar och svin.

Åtalet mot en kvinnlig kapten och fyra militärpoliser kommer efter månader av utredning inom försvarsmakten.

Befälet åtalas för övergrepp vid tre olika tillfällen medan de övriga åtalas för en enda episod i mars 2004. Något datum för rättegången har inte fastställts.

Skedde under förhör

Samtliga fem tjänstgjorde i Camp Eden våren och sommaren 2004, då brotten påstås ha begåtts i samband med förhör av irakiska kringsfångar.

- Jag är den förste att beklaga om försvaret gjort fel. Men nu ska rättvisan ha sin gång och ingen är dömd ännu, säger Danmarks ÖB Jesper Helsø.

Kaptenen, som skickades hem i augusti förra året efter att historien avslöjades, har tidigare sagt att anklagelserna har hittats på av de arabiska tolkar som arbetade för danska armén i Irak.

Det var för snart ett år sedan som militärpoliserna och deras befäl vid tre tillfällen påstås ha behandlat irakiska fångar extremt hårt i samband med förhör.

Den kvinnliga kaptenen sägs enligt vittnen ha varit drivande och bland annat kallat fångarna hundar och svin.

Vägrades vatten

En fånge som sa att han hellre blev ihjälslagen än svara på soldaternas frågor fick veta att han kanske kunde bli bönhörd. Andra fångar vägrades dricksvatten, vägrades att gå på toaletten och tvingades att sitta utomhus nattetid i kylan utan skydd. Vid ett tillfälle påstås en fånge ha släpats längs marken tills hans byxor åkte ner.

Danmark har 501 soldater stationerade utanför Basra i södra Irak.

Caroline Olsson