Brandkår kan inte rycka ut – saknar körkort

NYHETER

När brandlarmet tjuter på Tandsbyns brandstation rusar byns frivilliga brandmännen dit. Men längre kommer de inte. De får nämligen inte köra brandbilen – körkort saknas.

– Det känns fruktansvärt frustrerande att vi inte kan åka på larmen. Anledningen är att vi bara har vanliga körkort och för att få köra brandbilen krävs lastbilskörkort, säger Nils-Erik Aronsson vid Tandsbyns brandvärn till Länstidningen Östersund.

Tandsbyns brandvärn hade omkring 20 frivilliga brandmän när de startade för 25 år sedan. På den tiden fanns det många som hade behörighet att köra brandbilen. Men nu är bara sju män kvar i brandvärnet och endast ett fåtal har lastbilskörkort.

– Vid de senaste tre larmen som gått i Tandsbyn har det bara varit jag och ytterligare en av de frivilliga brandmännen som kommit till stationen. Ingen av oss får köra brandbilen. En gång brann det i ett hus så nära att vi kunde se det från stationen, utan att vi kunde rycka ut, berättar Nils-Erik Aronsson.

Vid ett brandlarm larmas även Brandkåren i Östersund. Men det är viktigt att den första insatsstyrkan snabbt är på plats för att begränsa elden. Det kan vara livsavgörande.

TT