Trump ifrågasätts av misshandelsanklagade rådgivarens exhustru

1 av 3

avJoakim Magnå

NYHETER

Rob Porter sparkades som stabssekreterare i Vita huset efter anklagelser om att han misshandlat sina exfruar.

Nu är en av kvinnorna, Jennifer Willoughby, förbannad på president Donald Trump – som antytt att Porter är oskyldig.

”Jag golvades”, skriver hon i en kommentar hos Time.

De två kvinnorna anklagar Rob Porter för fysisk och psykisk misshandel. En bild på hans första hustru Colbie Holderness blåslagna ansiktet har väckt ilska. Som en konsekvens av uppgifterna fick han i förra veckan lämna sin post i Vita huset.

Stabschefen John Kelly uppger att han inte kände till anklagelserna förrän strax innan Porter avskedades. Inte heller Donald Trump säger sig ha haft någon vetskap. När Trump kommenterade saken på en pressträff i fredags betonade han att Porter inte är dömd för något.

– Vi önskar honom allt väl. Han har också, som ni nog redan vet, sagt att han är oskyldig vilket jag tycker ni bör minnas, sa presidenten.

”Jag golvades”

Trumps uttalande har fått Rob Porters andra exfru Jennifer Willoughby att härskna till.

”Jag kan inte säga att jag blev förvånad. Men jag golvades av att Donald Trump upprepade två gånger att Rob bedyrat sig oskuld. Vad var syftet med att betona det? Min vän vände sig mot mig och sa, ’USA:s president kallade dig nyss lögnare’”, skriver hon hos magasinet Time.

I lördags skrev Trump på Twitter att ”Folks liv slås i spillror” bara på grund av anklagelser, en uppenbar kommentar till Porter-fallet och MeToo-rörelsen.

”För den som blivit falskt anklagad finns det ingen väg tillbaka – livet och karriären är borta”, fortsatte han.

En blind fläck

Jennifer Willoughby svarar att inlägget visar att Trump tycker att hon ljuger.

”Att det arbete Rob gjorde i Vita huset är värt mer än vårt mentala, känslomässiga och fysiska välmående. Att det han tillfört professionellt är värt mer än sanningen. Att övergrepp är något som ska ifrågasättas och tvivlas på”, skriver hon.

Hon poängterar att det egentligen inte handlar om Trump, Kelly eller de andra i Vita huset.

”Samhället överlag känner rädsla för att ta tag i våra värsta hemligheter. (Fråga bara de afro-amerikanska medborgarna). Det är som om vi har en samhällelig blind fläck som hindrar oss från att förstå.”

”Önskar det bästa för alla”

Sarah Huckabee Sanders, Vita husets pressekreterare, fick på måndagen frågor om Trumps agerande.

– Presidenten och hela administrationen tar relationsvåld på största allvar och anser att alla anklagelser ska utredas grundligt, säger hon på en pressträff.

Journalisterna pressade Sanders om varför Trump i fredags inte bara nöjde sig med att poängtera att Rob Porter kan vara oskyldig, utan också önskade den anklagade mannen all lycka i framtiden.

– USA:s president vill att alla amerikaner ska vara framgångsrika, oavsett vad de gör. Om de har haft problem tidigare – jag varken bekräftar eller dementerar det ena eller det andra – men om det är så, så önskar presidenten framgång åt alla amerikaner, säger hon.

– Han valdes till att tjäna alla amerikaner och han önskar det bästa för alla amerikanska medborgare.

”Jag äger min berättelse”

Willoughby berättar i en intervju med NBC:s ”Today” att hon aldrig avsett att hamna i rampljuset.

– Det här är oväntat. Att jag sitter här och pratar om det, och nämner hans namn och beskriver detaljer ur mitt äktenskap är inget jag velat, säger hon i programmet.

– Alla som har varit i ett förgiftat eller skadligt förhållande känner igen sig i att det till en viss grad känns som ens eget fel, och att det är en skam som du bär.

Hon framhåller i Time-artikeln att hon tänker fortsätta att stå upp för det hon kallar ”sin sanning”.

”Jag äger min berättelse och nu när jag tvingats dela den, kommer jag inte dölja den för någon.”

Trumps attacker mot kvinnor 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM