Han slog vilt med spettet

NYHETER

32-åring löpte amok 70-åring dödades, sju misshandlades

1 av 2
blodbad vid tunnelbanan En kvinna som blivit slagen i huvudet av mannen med spettet tas om hand av räddningspersonal och polis. Efter dramat låg svårt skadade människor, varav en döende, utspridda längs Bergslags-vägen i Åkeshov i västra Stockholm. Det såg ut som efter ett terrordåd.

Den 32-årige mannen gick bärsärkagång med ett järnspett.

Innan polisen lyckades stoppa honom hade han slagit ihjäl en man i 70-årsåldern, svårt skadat två kvinnor och misshandlat tre barn i 12-14-årsåldern.

Dessutom misshandlade han ytterligare minst två personer.

Det såg ut som om gatan utanför Nya Elementarskolan i Åkeshov hade drabbats av en terroristattack.

Svårt skadade människor, varav en döende, låg utspridda längs Bergslags-vägen.

Ingen av dem hade provocerat mannen. De råkade bara vara där när han plötsligt blev rasande och anföll alla som fanns i närheten.

Räddad av cykelhjälm

Hans yngsta offer var en 12-årig flicka som kom cyk-lande från skolan tillsammans med sin kompis.

Spettet träffade henne över huvudet.

Men hon hade änglavakt. Slaget tog på cykelhjälmen och mannen valde att inte slå en gång till utan rusade vidare mot nästa offer.

Flickan sprang in i skolan, till ett klassrum där det pågick träslöjd.

- En gubbe därute slår folk med ett järnrör, ropade hon.

Lärarna sa åt eleverna att springa och hämta första förband.

Genom fönstren kunde eleverna se flera av de skadade som låg och blödde.

- Vi tror att cykelhjälmen räddade henne, säger flickans pappa till Aftonbladet.

- Det som hänt är fruktansvärt. Det handlar om ens barn, det bästa man har. Nu mår hon förhållandevis bra, men chocken kommer väl efteråt.

32-åringen som, enligt vad Aftonblader erfar, misstänks lida av en drog-relaterad psykos, slog ner ytterligare två flickor, 12 och 14 år gamla. En av dem fick armen avslagen och den andra chockades svårt.

Strax innan hade mannen slagit omkull en stege vid en byggnadsställning på skolan. Stegen och mannen som stod på den rasade i backen. Men byggjobbaren blev inte allvarligt skadad.

Mannen rusade vidare med sitt korta järnspett. Han slog till flera personer. En kvinna på cykel slogs ned alldeles intill gångtunneln mot tunnelbanan.

Efter ytterligare några meter gick han till anfall mot den gamle mannen, som misshandlades till döds. 70-åringen var död innan han kom till sjukhus.

Sprang ner i tunneln

Mannen försvann ner i gångtunneln och sprang mot Åkeshovs tunnelbanestation på andra sidan gatan. Där sprang han rakt i armarna på en polispatrull som hade ryckt ut till Åkeshovs tunnelbanestation för att ta hand om ett fyllo.

När poliserna fick larmet om överfallet utanför skolan släppte de fyllot och gav sig ned i den underjordiska gången som leder mot skolan. Alldeles nedanför trappan mötte de 32-åringen.

Under ett par ögonblick tog han en äldre man som gisslan. Men han släppte mannen och övermannades av polispatrullen som var förstärkt med en motorcykelpolis. Mannen som verkade stark och vältränad gjorde våldsamt motstånd.

Närpolisen i Bromma hade samtidigt försökt få tag på sina kollegor, som dock inte hörde anropet.

- Vi ryckte ut med allt vi hade, säger Ulf Pauli, närpolischef i Bromma.

- Tre personer låg på marken. De låg ganska utspritt. Det var oerhört mycket blod. Flera hade krosskador i huvud, armar och bål. Poliserna och andra människor försökte hjälpa dem.

"Hon låg och grät"

Fredrik Källmark från Bromma kom med sin motorcykel för att möta en av sina döttrar som går i skolan. Han kom dit just när gärningsmannen hade gripits.

- Tre personer låg på gatan utanför skolan. En kvinna låg med huvudet i knät på en annan och grät. Några meter därifrån höll ett par personer på med hjärtmassage på en äldre man. Han var blodig och helt livlös, jag förstår att det var han som avled.

Det hade varit idrottsdag på Nya Elementarskolan och de flesta av de 550 eleverna hade gått hem när galningen löpte amok.

I går satt skolledningen tillsammans med polisen och gick igenom vad som hade hänt och hur de ska informera eleverna.

Minst sju personer misshandlades av 32-åringen. Men det kan vara ännu fler som fått lindrigare skador och som inte sökt läkarvård eller gjort polisanmälan.

De två svårast skadade kvinnorna opererades i går kväll. Deras tillstånd är allvarligt, men stabilt.

Tidigare vansinnesdåd som chockat Sverige

Svante Lidén