Veterinärer kräver lag mot djursex

Publicerad:
Uppdaterad:

Hundratals djur våldtas varje år

Flera hundra sällskapsdjur våldtas i Sverige varje år.

Helt lagligt.

- Förövarna är ofta helt vanliga människor med familj och barn, säger Johan Beck-Friis, Sveriges Veterinärförbund.

Nu kräver han en lag som förbjuder övergreppen.

Att våldta ett djur är inget brott och de sexuella övergreppen blir allt vanligare.

- Sällskapsdjur är mest utsatta. Hundar, och även katter, säger Johan Beck-Friis, djurskyddsansvarig på Sveriges Veterinärförbund.

Hästar, kor och får

- Men det finns andra djur som drabbas, till exempel hästar, kor och får.

I går krävde Sveriges Veterinärförbund, Lantbrukarnas riksförbund, Svenska kennelklubben, Djurskyddet i Sverige och Förbundet Djurens rätt att regeringen griper in och lagstiftar mot sexövergreppen.

- Sexuella övergrepp på djur blev tillåtet 1944 då man tog man bort strafföreläggande på sexuell läggning. Men vi anser att det är en milsvid skillnad mellan sex där båda parter är överens och övergrepp.

Varför reagerar ni just nu?

- För att övergreppen tycks bli allt vanligare. Vi har märkt en ökning ända sedan 1999 då barnpornografi blev förbjudet, säger Beck-Friis.

Började pedofilerna ägna sig åt djursex i stället?

- I viss mån kan man misstänka det. Men det finns säkert alla varianter. Förövarna är ofta helt vanliga människor med familj och barn.

Mellan 200 och 300 sällskapsdjur skadas årligen, en del så illa att de måste avlivas. Övergreppen har uppmärksammats på flera håll, bland annat i radioprogrammet Front i P3 för ett par veckor sedan:

- Jag har sex med hästar och även hundar. Det är inte lika invecklat som att ha sex med människor, berättade en man i programmet.

Motion i riksdagen

Även i riksdagen har problemet diskuterats. Förra året lade miljöpartisten Gustav Fridolin fram en motion om att införa ett djursexförbud. Bara sex personer röstade ja.

- Man är rädd att lagstifta mot sexuell läggning. Vi lägger inga moraliska aspekter på det här och vill i första hand ha ett förbud mot sexuella övergrepp, inte tidelag. När djur kommer till skada måste vi reagera, säger Johan Beck-Friis.

Aftonbladet 19 januari

Johan Taubert

Publicerad: