Bush försvarar Irakpolitiken

NYHETER

Lancaster

USA:s president George W Bush försvarade på fredagen kriget mot Irak under sin valkampanj i Pennsylvania:

- Jag gör vad som helst för att försvara Amerika.

Den amerikanska senatens underrättelsekommitté kritiserade på fredagen hårt USA:s underrättelseorgan för att ha överdrivit hotet från Iraks massförstörelsevapen och ignorerat motbevis. Bush-administrationen friades dock från misstankar om att ha pressat CIA.

Även om Bush intog en kompromisslös ton mot kritikerna av det USA-ledda kriget mot Irak, så lovade han att genomföra reformer till följd av den mycket kritiska rapporten från senaten.

- Jag ser fram mot att samarbeta med kongressens medlemmar för att utarbeta reformer som kommer att fungera. Jag har inte sett rapporten ännu men jag har förstått att den är nog så kritisk, sade Bush.

- Vi har inte hittat vapnen, men vi visste att han kunde framställa dem, sade han.

Trots det insisterade Bush:

- Jag skulle göra det igen, om jag hade valet än en gång.

- Jag gick igenom underrättelseuppgifterna och kom till slutsatsen att Saddam Hussein innebar ett hot mot Amerika, sade han. Kongressen såg samma material och kom till samma slutsats.

- Till syvende och sist är Amerika en mycket säkrare plats eftersom Saddam Hussein inte längre sitter vid makten, sade Bush.

En andra rapport om hur Vita huset använde bedömningar från underrättelseorgan ska släppas i slutet av året, trots invändningar från demokraterna som velat att hela frågan skulle behandlas i en utredning.

Rapporten ökar också pressen på en brittisk rapport om vad som hände i den brittiska underrättelsetjänsten. Den ska publiceras inom några dagar.

TT-AFP