"Tilde kommer klara det här"

NYHETER

Pappa Örjan Ramberg om dotterns narkotikaproblem

För en vecka sedan dömdes hans dotter Tilde Fröling, 24, för narkotikabrott.

Nu berättar skådespelaren Örjan Ramberg, 56, om rollen som kändisförälder.

- Det är lätt att torska när man vill vara en del av flärden.

- Jag tror att det är lika skadligt som det kan vara fördelaktigt att ha kända föräldrar. Men om det spelar så stor roll när det gäller drogerna vet jag inte. Det kan ju hända vem som helst, säger Örjan Ramberg.

Hade sina aningar

Att Tilde Fröling tog droger redan som 13-åring var en nyhet för honom. Däremot hade han senare haft sina aningar.

- Droger är alldeles för lättillgängligt i dag och alkoholen är kungen av drogerna. Det är ett hyckleri att påstå något annat. Det är lika illa att ta en grogg eller en nubbe till sillen.

Du har själv tagit droger - påverkar det ditt förhållningssätt till problemet?

- Jag vill inte prata om mig. Man vill ju inte att barnen ska ta efter det man har gjort som är dåligt. Det vore jävligt märkligt om de skulle få det dåliga arvet. Men allt handlar inte bara om ens föräldrar. Man har ju också ett visst ansvar att ta själv.

Örjan Rambergs dotter är 24 år och, som han själv påpekar, en vuxen kvinna och därmed inget kändisbarn längre. Men skuldkänslorna som förälder finns där ändå.

Tror inte på straff

- Det är klart att man klandrar sig själv, men det leder ingen vart. Först tänker man att det kunde man ge sig fan på och sedan får man börja bearbeta det.

Har du haft någon åsikt om att hon har haft dåliga pojkvänner?

- Vilken kvinna har inte haft det? Men jag vet faktiskt inget om hennes pojkvänner eftersom jag inte har blivit presenterad för dem.

Hur har du agerat som pappa nu?

- Jag har ägnat mig åt att ha lugna samtal. Att tillrättavisa och straffa anser jag inte vara meningsfullt. Och försöka få henne att förstå hur illa det kan och redan har drabbat henne. Det är viktigt att dra öronen åt sig så tidigt som möjligt i sådana lägen och att skaffa sig ett riktigt eget intresse. Tilde är en frisk, sund och stark tjej. Jag tror absolut att hon fixar det här.

Tidigare artiklar:

Suzanne Kordon