Här får du jobba på din semester

NYHETER

Turister blir bönder på lantgården i Håbo

1 av 5 | Foto: LEVER BLAND DJUR I NATUR Sommargästen Ella Kratz, 3, har Göran som idol. Ända sedan hon var liten bebis har hon följt med honom till fåren och hönsen. Peter Morris, 48, har flytt Londons hetta för en vecka i den svenska Upplandsidyllen.

HÅBO

Sakta men säkert tömdes byn Brunnsta på bönder. Men Lena Glantz Eriksson och hennes man Göran gav inte upp. De rustade husen och murade igen gödselrännan i ladugården - som blev matsal.

I dag njuter utländska turister av idyllen och fyller lilla bullerbyn med liv igen.

- Det är vackert och så är det svalt, säger Magda Wheatly, 41.

Hon har flytt Sommar-Londons hetta för en vecka på Sveriges "countryside". Vi står i fårhagen i en skogsdunge en bit ut på klöveråkern och de gråsvarta lammen bräker uppmanande efter mat.

Magda säger att det går att semestra på lantgård i England också, men att det inte är lika välorganiserat . Och just nu är flygpriserna norrut rena kapet. Tillsammans med löparkompisen Peter Morris, 48, har hon hyrt "sjuören", mellangården bredvid lanthandeln.

Gammal radby

- Det är jättefint och lokaltrafiken är fantastisk. I dag har vi varit i Sigtuna och i går var vi i Uppsala, berättar Peter Morris.

Södra Brunnsta är en gammal radby med anor från 1600-talet och ligger högt belägen omgärdad av grågröna uppländska havrefält. Förr bodde här tre jordbrukarfamiljer, men olönsamheten har tömt byn och kvar finns bara Lena Glantz Eriksson och hennes man Göran, vars föräldrar drev lantbruket tidigare.

- Mjölkkorna försvann redan på 1960-talet och pappa började med höns, men de är inte så lönsamma. Vi har åkerbruk också - spannmål och potatis, berättar Göran.

För att få verksamheten att gå runt började de hyra ut gårdarna som de köpt upp allt eftersom de övergivits. Det är skattgården, sjuöresgården, den gamla lanthandeln, tre lagårdar och ett knippe småhus, sammanlagt 18 kåkar.

Bevarar kulturarv

- Husen här är ett kulturarv och vi tycker att det är viktigt att bevara det, säger Lena Glantz Eriksson.

Det känns inte lite vemodigt att turisterna har ersatt bönderna?

- Nej, vi är entrepenörer. Det är roligt med nya projekt, säger Lena.

Dessutom kanske turistverksamheten får byn att överleva i dubbel bemärkelse. Familjens barn har visat intresse av att ta över verksamheten.

- Det hade de aldrig velat om vi bara hade haft lantbruket, säger Göran.

Umgås med djur på 53 olika gårdar i landet

Helena Gunnarsson