Så sätter du stopp för grillmarodören

NYHETER

Vi hjälper dig att hantera semesterns sex värsta plågor

1 av 2

Varför är det så svårt att säga ifrån till maniskt grillande grannar, snorkig personal på uteserveringen och närgångna solbadare?

Låt inte fegheten förstöra din semester. Lär dig ta konflikten med semester- marodörerna.

Sommaren är en tid för vila. Och för att irritera sig på jobbiga typer. För tyvärr är det fler än du som har semester och många har en helt annan bild av vad som är avkopplande. Grannen har ständigt fest till fyra på morgonen. När du flyr stan för att softa på landet envisas folk med att spela badminton över din picknickfilt eller släppa ungarna vind för våg i din sommarstugerabatt. Men trots att du är så arg att du är redo att meja ner semestermarodörerna med en krocketklubba sitter du snällt kvar utan att säga något. Du lider nämligen av folksjukdomen konflikträdsla.

Handlar om självbild

Alena Abbrent, psykolog på Sandahl Partners, menar att anledningen till att det är så svårt att säga ifrån är att vi vill leva upp till bilden av glada och trevliga människor.

- Att inleda en ny kontakt med att verka otrevlig förstör vår självbild, säger hon.

När ska man säga ifrån?

- En bra tumregel är att man ska säga ifrån när det går åt mer energi att reta upp sig än att göra det som först var tänkt, säger Alena Abbrent. Om du har åkt ut för att mysa på landet och i stället bara är arg på att grannen brukar klippa gräsmattan klockan sex på morgonen är det dags att handla.

Läs också:

Lär dig ta tag i konflikter

Terri Herrera Eriksson