Vilken härlig nattmangling

NYHETER

Iggy & The Stooges gör en magisk rock "n" roll-show

Foto: DRAR UPP PUBLIKEN PÅ SCENEN Vad som bara skulle bli en rolig händelse blir i stället en magisk rock "n" roll-show. Iggy Pop börjar bråka med vakterna när han vill dra upp fansen på scenen och The Stooges svänger något benhårt i "No fun" och "I wanna be your dog".

SKELLEFTEÅ

Jag hoppades att som bäst få fnissa åt det absurda i att Stooges spelar på ett landsortstorg i Norrland.

Men fucking hell:

Den här kalabalikartade nattmanglingen är helt lysande- på riktigt.

Stod det 1969 i almanackan vore jag givetvis inte alls förvånad.

Det Stooges som fanns då är enligt min bergfasta uppfattning ett av tidernas allra bästa rock "n" roll-band, helt i klass med Beatles, Stones, Pistols och vad ni vill.

Men nu är det ju de facto 2004 och i dag, 35 år senare, borde ett återförenat Stooges enligt all logik låta riktigt mögligt.

Frenetiskt slammer

Den ursinniga punk-prototyp som uppstod när Iggy Pop och bröderna Ron och Scott Asheton försökte skapa sin version av the blues - för det var det de gjorde - byggde i så oerhört stor utsträckning på en frenesi och en halsstarrighet man bara kan besitta när man är runt tjugo.

Vitala och pigga

50-åriga farbröder blir i allmänhet våldsamt patetiska vid de olycksaliga tillfällen då de försöker återuppliva den sortens ungdomliga glöd igen.

Men som sagt:

På något underligt sätt lyckas legendarerna från Ann Arbor i Michigan ro sin rostiga gamla eka i hamn.

De låter vitala och pigga och stentuffa där de står och manglar i den ljusa norrlandsnatten - och de håller på att starta uppror när Iggy börjar bråka med vakterna och släpar upp vilda fans på scenen.

Kanske beror det på att herrarna, likt Pixies, undviker att göra så stor sak av att det handlar om comeback.

Man kan rent av nöja sig med att se det som att Iggy - lysande i skamlöst tajta jeans och inget mer - äntligen fått ett värdigt band i ryggen.

Svänger stenhårt

Nummer som "No fun" och "I wanna be your dog" har ingått i låtlistan även när han varit på Sverigebesök som soloartist, men oftast förstörts av de usla hårdrocknötter han haft med sig. Nu svänger de benhårt.

Bröderna Asheton ser ut som skogshuggare, men lirar med attityden hos de sjuttonåriga punkare de en gång var och Mike Watt, som ersätter avlidne basisten Dave Alexander, är precis lika brutalt svängig som metal-fånen var osvängig på Gröna Lund för två somrar sedan.

Så det som bara skulle bli en rolig händelse blir i stället en magisk rock "n" roll-show.

Iggy & The Stooges

Per Bjurman