Mijailovic efter domen: "Jag mår bra"

NYHETER

Restriktionerna är borta - nu ringer han och ser på tv igen

Timmarna efter domen ringde Mijailo Mijailovic till Aftonbladet från sin cell på Kronobergshäktet.

- Jag mår bra, säger han.

Under eftermiddagen och kvällen i går satt Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic i sin cell på 8,2 kvadratmeter på Kronobergshäktet, där man har stängt av en del av korridoren och skapat en speciell avdelning. Inne på avdelningen får han röra sig fritt. Två vakter bevakar varje steg.

Restriktioner borta

I början hade han stränga restriktioner. Han fick exempelvis inte läsa tidningar eller titta på tv. Nu är alla restriktioner borta och han får använda telefonen obegränsat. Första telefonsamtalet i går kom från hans advokat Peter Althin. Då diskuterade Mijailovic och Althin Svea hovrätts dom.

- Jag utgår ifrån att han pratat med andra människor, men jag vet inte vilka. Jag har inte frågat. Han får ringa vem han vill, säger Althin.

Strax efter klockan nio i går kväll ringer Mijailo upp Aftonbladet.

- Hej, det är Mijailo, du har sökt mig.

Mijailo pratar med entonig, lite tyst men stadig röst. Han är kolugn och pratar långsamt.

Farmor meddelades

Han ställer sina frågor försiktigt och verkar närmast blyg och stundvis frånvarande. Han uppträder mycket hövligt och distanserat.

Enda gången han kvicknar till är när hans farföräldrar kommer på tal. Aftonbladet har varit i kontakt med Mijailovics farmor som bor i byn Pruzatovac i Serbien.

Hon fick i går veta att Mijailocs livstidsdom har ändrats till rättspsykiatrisk vård. Till Aftonbladet sade hon att hon tycker att det är bra att hennes barnbarn ska få vård. Hon undrade också under hur lång tid Mijailovic ska får vård.

Din farmor fick veta i dag att domen har ändrats och att du ska få vård. Hon blev glad.

- Jaha...? svarar Mijailovic intresserat och inväntar mer information.

Vi ger lite information om hans släkt.

Han upprepar sitt "Jaha?" ett antal gånger och sedan slocknar hans intresse när vi slutar tala om farföräldrarna. Han låter trött och säger att han inte vill prata längre.

Hur är det med dig? Mår du bra?

- Ja, jaha, det är bra, men jag ska kanske inte prata mer. Hej då.

Mira Micic