Säkra avtryck hittade längs flyktvägen

Publicerad:
Uppdaterad:

Men polisen saknar utrustning för att analysera dem

Polisen har säkrat handavtryck på rulltrappans gummiband som kan tillhöra mördaren.
Foto: lasse allard
Polisen har säkrat handavtryck på rulltrappans gummiband som kan tillhöra mördaren.

Längs mördarens flyktväg hittades ett mycket bra handavtryck.

Men polisen saknar datautrustning för att kontrollera det.

– Det känns lite frustrerande, säger Bo Karlström, chef för rikskriminalens id-rotel, till aftonbladet.se.

Foto: lasse allard

Polisen kan ha hittat det avgörande beviset mot Anna Lindhs mördare. På rulltrappans gummiband – längs mördarens flyktväg från NK:s första våning till bottenplan – satt ett handavtryck.

Teknikerna har, enligt uppgift, säkrat det klara avtrycket av handflatan och det har registrerats som bevisning i mordutredningen. Mer kan man i dag inte göra.

Polisens avancerade datasystem för fingeravtryck klarar bara att söka efter fingrar – inte efter handflator. Allt har gjorts för att blicka framåt och polisens tekniker har sedan år tillbaka säkrat handavtryck.

– Vi har dem, de ligger inne i systemet. Men vi saknar sökmotorn, säger Bo Karlström.

"Känns frustrerade"

Det handlar om pengar. Ett nytt datasystem kostar åtskilliga miljoner och experterna har förgäves försökt få pengar till utrustning.

– Vi har kämpat för att få det här och det känns lite frustrerande, säger Bo Karlström.

Rikskriminalens id-rotel hjälper nu sina kollegor i Stockholm i jakten på Anna Lindhs mördare. Tanken är att så många experter som möjligt ska se de fingeravtryck som hittats.

På ett varuhus som NK finns naturligtvis ett enormt antal fingeravtryck och experterna måste kontrollera ett stort antal avtryck. Dessutom måste man i vissa fall försöka bedöma om det handlar om färska eller gamla avtryck.

Flera andra länder har möjlighet att söka efter handavtryck. Men polisen kan heller inte ta hjälp av sina utländska kollegor, eftersom svenska brottslingars avtryck finns i det svenska systemet.

Mattias Lundell

Publicerad: