Så bytte vi liv

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Familjen Lebert sålde huset, sade upp sig och flyttade till paradisön

Villan på Ingarö utanför Stockholm är utbytt mot ett 20 kvadratmeter stort rum vid stranden på Koh Lanta.  Vi gjorde ett drastiskt val i livet och vi är glada att vi fått chansen att skräddarsy våra liv , säger Stefan.
Foto: Malin Bondeson
Villan på Ingarö utanför Stockholm är utbytt mot ett 20 kvadratmeter stort rum vid stranden på Koh Lanta. Vi gjorde ett drastiskt val i livet och vi är glada att vi fått chansen att skräddarsy våra liv , säger Stefan.

Camilla och Stefan Lebert gjorde det många drömmer om — men aldrig vågar.

De lämnade två stressiga jobb, sålde allt de ägde och flyttade till Koh Lanta i Thailand.

– Nu mår vi bra och har tid för varandra, säger Stefan Lebert.

En novembermorgon 1999 var Stefan Lebert på väg till jobbet. Blicken svajade, synfältet krympte innan allt svartnade. Diagnosen var hjärtsvikt och stresspulsen var hög. Det hade kunnat gå riktigt illa men familjen samlades och ett nytt liv tog så småningom form.

I dag lever de ett enklare liv, långt bort från det stressiga storstadslivet. Thailand är familjens nya hemland.

Efter uppvaknandet på sjukhuset satt hustru Camilla bredvid sin man som mer liknade ett paket än äkta maken. Stefan varken hörde, såg eller förstod vad som berättades för honom, Läkarna konstaterade att utbrändheten var ett faktum, åtgärder måste vidtas. Att livet skulle ta en ny vändning förstod de båda två, att det skulle bli på ett så drastiskt sätt kunde de inte föreställa sig.

”Familj – på riktigt”

Fyra år senare möter Söndag Stefan 40, Camilla 40, och deras barn Thelma, 9 år och Oliver 2, på Koh Lanta, en paradisö, i Andamansjön utanför Phuket, Thailand, som blivit familjens hem.

– Vi var ”det blir bättre sen”-människor då. I dag ser jag min utbrändhet som en gudagåva, ett uppvaknande som jag verkligen behövde. Vi lever som en riktig familj i dag, har tid för varandra och är med när våra barn växer upp. Det var vi inte förr, säger en solbränd och avspänd Stefan.

Arbetsuppgifterna på Stefans jobb hade förvandlats från en deltidstjänst till att ta över ytterligare en och en halv tjänst, och allt skulle göras på samma arbetstid.

– Efter att ha nattat Thelma kopplade jag upp mig och fortsatte jobba. Camilla var mitt i en lysande karriär, hon jobbade och reste mycket och var sällan hemma. Vi tänkte hela tiden att det kunde bli bättre längre fram. Men det blev aldrig bättre, berättar han med ett snett leende.

Lyckad semester

Efter julstöket det året åkte familjen på semester till Thailand. På ön Koh Lanta checkade de in på hotell Southern Lanta Resort, utan att veta att detta skulle bli deras fasta hem inom kort.

– Vi mådde så bra här. Helt plötsligt kunde jag tänka klart igen och lusten att leva kom tillbaka. Vi sa, mest på skämt till en början, att vad härligt om man kunde ha det så här jämt. Men när vi pratade om möjligheten att verkligen leva på det sättet insåg vi att många frågor behövde svar. Kan man leva så här med barn? Kan man bara dra från Sverige och bosätta sig utomlands? Vad skulle man arbeta med då? Vad skulle familj och vänner säga? Var det ansvarsfullt att göra så?

Väl hemma i Sverige besvarades frågorna i takt med att vardagen gled in i sin vanliga lunk.

– Det gick fort att inse att vi inte kunde gå tillbaka till våra ordinarie liv. Vi hade omvärderat fortare än vi kunde förstå. Vi var redo att byta liv.

Att byta den stressade men ombonade och invanda livsstilen till ett enklare liv kändes inte längre främmande. Beslutet att sälja allt de ägde, inklusive villan, togs.

– Vi berättade för familj och vänner att vi skulle byta våra liv och flytta till Thailand. Reaktionerna var blandade, men många sa att ”det borde man ju göra”. Och vi ville göra det, Camilla, Thelma och jag.

Klippte kreditkorten

Efter ett familjeråd bestämdes vilka prylar i hemmet som skulle sparas och vad som skulle gå till försäljning. En loppis anordnades på gräsmattan utanför villan och allt från bröllopspresenter till minsta kaffesked såldes. Huset gick på försäljning, alla lån avbetalades, bonus- och kreditkort klipptes itu. Känslan av frihet infann sig och inga praktiska band fanns längre till Sverige.

– Det kändes som att gå ner i vikt efter att vi sålt allt. Nu kunde vi flytta på oss på riktigt. I juli samma år satt vi på planet till Thailand, med tre enkelbiljetter.

Dagarna i nya hemlandet flöt på och familjen umgicks och hittade tillbaka till varandra.

– Thelma är den som anpassat sig snabbast och bäst. Det var och är viktigt för oss att det funkar för henne. Om hon har det bra har vi det bra. Och hon trivs här, det här är hennes hem.

Nyfikna på besök

På Lanta hittade familjen nya arbetsuppgifter och försörjningssätt.

– Vi hjälper ägaren på hotellet där vi bor att få hit svenska gäster. I gengäld får vi kost och logi.

Det stora vänskapsnätet informerades om familjens nya arbetsuppgifter, och vänner började dyka upp som gäster, nyfikna på familjens nya liv.

– Tanken föddes att börja organisera hälsoresor hit. Vi har fått kontakt med många under denna tid och nästan av sig självt har olika temaresor tagit form. Yogaresa med Malin Berghagen Nilsson har just avklarats, en meditationsresa med buddhistiska munkar står på tur.

I dag, drygt fyra år efter den ödesdigra novembermorgonen, bor familjen Lebert permanent på Southern Lanta Resort i Thailand, och de älskar sina nya liv. Här har de startat en svensk skola med en svensk lärarinna som kan ta hand om elever från första till nionde klass. Fler familjer, med och utan barn, har inspirerats av Leberts och bor nu på Lanta. De kan också titulera sig researrangörer med byrån ”Travel Insight” som håller kurser och anordnar temaresor. Och familjen kikar nu på möjligheten att öppna eget spa-hotell med inriktning på kropp och själ.

– Drömmen är att kunna ha yoga, meditation och terapisamtal på det dagliga schemat för våra framtida gäster. Vi vill erbjuda inte bara en resa till ett geografiskt nytt område utan också en resa inåt i själen. Framtiden får utvisa hur det blir.

Thailand är hemma

Thelma är glad i sin skola med nya kamrater. Hemma för henne är i Thailand. Och är Thailand hemma för Thelma och hennes lillebror Oliver, ja då är det hemma för mamma Camilla och pappa Stefan också. För ingen av dem längtar hem till att skotta snö. Och ingen av dem längtar tillbaka till det stressiga liv de tidigare hade. Att få livet att gå ihop på ett enkelt och småskaligt sätt är familjens livsstilsval. Och de trivs.

– Vi gjorde ett drastiskt val i livet och vi är glada att vi fått chansen att skräddarsy våra liv. Vi mår bra och vi har tid för varandra, det är viktigast, säger Stefan innan han springer iväg ner till havet för sin dagliga simtur.

Livet då

Livet nu

Christina Psarris (sondag@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN