Kåta och fulla får flest myggbett

NYHETER

Myggorna attraheras av fyllon. Upphetsade fyllon gillar de allra bäst.

I alla fall om man får tro amerikansk forskning.

Många känner sig mer attraktiva efter några glas.

Nu står det klart att åtminstone myggen håller med.

Enligt forskningsresultat publicerade i American Mosquito Control Association fick försökspersoner som druckit öl fler myggbett än de som inte druckit, skriver VG:s nätupplaga.

– Dricker man alkohol så ändras kroppens sammansättning på ett sätt som myggen tycker om, säger Jan Lundström, insektsforskare vid universitetet i Uppsala.

Sexualferomoner lockar

Men myggen dras inte bara till fyllon. De är också särskilt förtjusta i människor som är sexuellt upphetsade.

– Försök visar att folk som har mycket så kallade sexualferomoner i kroppen drar till sig mygg, säger Reidar Mehl, insektsforskare vid Nasjonalt Folkhelseinstitutt i Norge.

Forskarens myggtrick

Jan Lundström tror att även kroppsspråket lockar myggen till fulla människor. Myggen föredrar nämligen människor som är upptagna med annat.

– När de hittat ett ställe att landa på väntar de lite och ser om personen är upptagen med annat innan de sticker, säger Jan Lundström.

Fulla människor har ofta mer sexualferomoner i kroppen än nyktra människor.

Full och kåt är därför en mycket dålig kombination om vill slippa bli stucken.

Men det finns också andra trick för att slippa myggen detta myggår. Det här kommer från den norska myggforskaren Reidar Mehl:

– Gå intill en annan person och spring därefter fort. Då kommer myggen att kasta sig över den andre istället. De må vara ett tjyvtrick, men det fungerar, säger Reidar Mehl till VG.

Malin Ekmark