Våldsam skogsbrand i Australien - fem döda

NYHETER

"Inget brandförsvar i världen kan stoppa elden"

Minst fem människor har omkommit i en stor skogsbrand i Australien.

Elden har kommit hotande nära samhällen, rapporterade polis på tisdagen.

– Läget var hopplöst för de många, många brandmän som kom dit för att försöka hjälpa till, säger brandförsvaret CFS talesman Simon Vogel.

Foto: Våldsam skogsbrand Brandmän utanför Adelaide kämpar mot en vägg av eld.

Flera hus och bondgårdar har förstörts av elden och enligt polisen finns det obekräftade uppgifter om fler döda i den omfattande branden i delstaten South Australia.

Allvarligast var läget på Eyrehalvön. På en gård nära byn Wanilla på halvön omkom en vuxen och två barn. Två andra vuxna dog när deras bil hamnade in i brandbältet, sade en polistalesman till AFP.

Sämsta tänkbara förhållanden

Branden utbröt på tisdagsmorgonen på halvöns västkust. En annan brandhärd fanns nära Mount Osmond, en förort till delstatens huvudstad Adelaide.

Enligt brandförsvaret är förhållandena de sämsta tänkbara: kraftig vind och temperaturer kring 44 plusgrader i delar av South Australia, där vegetationen är knastertorr efter flera års torka.

Stor yta drabbad

I Adelaide var det på tisdagen 41 grader varmt.

– Det finns inget brandförsvar i världen som kan stoppa elden under de här förhållandena, sade brandförsvaret CFS talesman Simon Vogel.

Polisinspektören Malcolm Schluter sade i radiokanalen ABC att elden på Eyrehalvön under dagen brett ut sig över ett område på uppemot en och en halv mil.

– Läget var hopplöst för de många, många brandmän som kom dit för att försöka hjälpa till.

TT-AFP