Flygexpert: Stora trafikstörningar väntar

Av: 

TT

Flera av Norwegians avgångar påverkas efter beslutet om att stoppa alla flygningar med Boeing 737 Max 8. Nu arbetar flygbolaget med att parera störningarna som väntar.

– Alla som berörs av att planen tas ur drift kommer att kontaktas direkt av oss, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian.

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade tisdag kväll att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen beslutat sig för att sluta använda flygmodellen.

Beslutet kommer att innebära stora konsekvenser för resenärer, med inställda avgångar, förseningar och ombokningar. Under onsdagen påverkas närmare 20 avgångar till och från Arlanda med Norwegian.

Flygbolaget arbetar nu på flera sätt för att parera trafikstörningarna.

– Vi slår ihop flygningar och de allra flesta får en ny avgångstid samma dag. Det gäller framför allt till destinationer där vi har många avgångar per dag, som till Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Norwegian har också ökat bemanningen på kundcentret och informerar löpande på sin hemsida om trafikstörningarna.

Kommer ni att sätta in ersättningsplan?

– Det är för tidigt att säga, vi får ta en dag i taget. Stoppet kan gälla i några dagar eller under en längre tid, det beror helt på vad som kommer fram när de undersöker den svarta lådan och vad luftfartsmyndigheter och Boeing säger.

TUI har två Boeing-plan i drift för nordiska passagerare, men inga av deras avgångar kommer att påverkas av stoppet.

– Våra kunder som skulle ha flugit med Boeing 737 Max 8 kommer att flyga med andra flygplan. Vi har inga störningar på våra flygningar i dagsläget, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig för TUI Sverige.

Hur länge flygen stoppas är svårt att säga, enligt flygexperten Hans Kjäll. Han tror att man inom ett par dagar får svar på vad som orsakade flygkraschen i Etiopien, men det kan dröja månader innan utredningen är helt klar och eventuella fel har åtgärdats.

– Det betyder att de här flygplanen kan bli stående på marken under lång tid, att de praktiskt taget placeras i malpåse, säger han.

Ekonomiska konsekvenser

Och det är inte bara resenärerna som drabbas. Reaktionerna på dödsolyckorna och flygstoppet har fått Boeings aktiekurs att backa brant.

– Boeing har hård press på sig, inte minst ekonomiskt, säger Hans Kjäll.

350 flyg av modellen används världen över. Samtidigt finns beställningar på 5 111 flyg som ännu inte levererats. Vilka garantiåtaganden bolaget har och vad konsekvenserna blir för bolaget på längre sikt är i nuläget oklart, säger Hans Kjäll.

– Men det kommer ta tid innan man hämtat in förlusten. Värkarna kommer att bli långvariga.

Förutom störningarna som orsakas av Boeing-stoppet är trafiksituationen normal på Sveriges flygplatser.

– Det finns inte tillräckligt många plan av denna typ för att det ska bli stora konsekvenser. Alla flygbolag har jobbat hårt för att lösa situationen och många resenärer är redan ombokade, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Totalt 18 flygningar med Norwegian till och från Sverige påverkas, i Norge totalt 19. I Danmark rör det sig om fem till sex flygningar och i Finland påverkas totalt fyra flygningar till och från landet.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om inställd flygning från Landvetter.

Knepen som ökar chansen till ersättning
Avbokningar, ombokningar och förseningar väntar efter att alla flygningar med Boeing 737 Max 8 stoppats. Arkivbild.
Avbokningar, ombokningar och förseningar väntar efter att alla flygningar med Boeing 737 Max 8 stoppats. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE