Norge

Norsk ministersambo misstänks för falska hot

Av: 

TT

NYHETER

Sambon till Norges justitieminister Tor Mikkel Wara misstänks ha tänt eld på parets bil – för att ge sken av en upptrappad hotbild mot honom.

Wara har tagit tjänstledigt och blir ersatt tills vidare.

– Hon (sambon) greps under torsdagen och blev för första gången underrättad om vår misstanke vid gripandet, säger PST-chefen Benedicte Bjørnland.

Det var i helgen, under natten till söndag, som polisen larmades till en brinnande bil vid parets bostad, vilket då betraktades som ett hot. På torsdagen återvände polisen – denna gång för att gripa den 54-åriga sambon, genomföra en husrannsakan och för att hämta fordonet för nya undersökningar.

Kvinnan misstänks själv ha tänt eld på bilen innan polisen kontaktades. Polisens misstankar om detta har stärkts ytterligare det senaste dygnet, enligt Bjørnland.

Tidigare hot

– Händelsen ses i sammanhanget av tidigare hot mot justitieministern där den nu misstänkta kan ha lagt till rätta för att polisen skulle utreda denna händelse som en upptrappning av tidigare hot, säger hon.

Wara, som företräder högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP), har tidigare larmat om hot och vandalism vid sitt hem. Den 6 december hade någon målat ett hakkors och skrivit "rasist" på hans bostad, samt placerat en trasa i bensintanken på hans bil. Vid senare tillfällen i januari, februari och mars har det brunnit i parets soptunna, flaskor med brännbar vätska har hittats vid deras bil och ett hotbrev har levererats till deras brevlåda, vilket fick polisen att kalla in en bombstyrka.

– Hon är inte misstänkt för tidigare händelser, men det är naturligt att se dessa i ett sammanhang, säger Bjørnland.

Tor Mikkel Wara förhörs av säkerhetspolisen under torsdagen. Hans advokat säger till NRK att hans klient aldrig misstänkt att sambon skulle ha något med hoten att göra.

Tar en paus

Wara blev Norges justitieminister i april förra året. Han lämnar nu sin post på obestämd framtid, enligt statsminister Erna Solberg på egen begäran.

Solberg (som leder partiet Høyre) och FRP-ledaren Siv Jensen framträder tillsammans på en presskonferens efter beskedet.

– Detta är en stor chock för mig, men också för Tor Mikkel Wara och hans familj, säger Solberg, som informerades av PST under torsdagen.

Jensen säger att hon först och främst riktar tankar till Wara-familjen för den "väldigt krävande situation" den har hamnat i:

– Detta är inte rätt dag för att dra slutsatser.

Att göra falska brottsanmälningar kan i Norge straffas med böter eller fängelse i upp till ett år.

Bråkades om teater

I bakgrunden finns ett bråk som uppstod i höstas, när Waras sambo anmälde ett teatersällskap för att det visade bilder av flera politikers hem – däribland deras – i en uppsättning som syftade till att visa vilka som tjänar på att Norge blir mer splittrat och mer rasistiskt. Det var i samband med detta som hoten startade.

Sambon skrev en debattartikel i Verdens Gang där hon hävdade att uppsättningen utgjorde ett grovt intrång i hennes privatliv. Även Erna Solberg kritiserade teatern och sade att det hela lade ännu mer tyngd på aktiva politikers axlar.

Statsministern har avböjt att svara på frågor om sina tidigare uttalanden, med hänvisning till den pågående polisutredningen.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Norges justitieminister Tor Mikkel Wara avgår

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge

Fremskrittspartiet

Tor Mikkel Wara