Beskjutning mot Tel Aviv från Gazaremsan

Av:  TT-AFP-Reuters

Raketer har skjutits från Gazaremsan mot Tel Aviv. Arkivbild av israeliskt luftvärn.
Raketer har skjutits från Gazaremsan mot Tel Aviv. Arkivbild av israeliskt luftvärn.

Två projektiler avfyrades från Gazaremsan mot den israeliska storstaden Tel Aviv under torsdagskvällen.

Robotlarmen i området ljöd för första gången sedan Gazakriget för fem år sedan, men ingen skadades.

Larmet startade i Tel Aviv och i kringliggande områden.

Israels utrikesdepartement meddelar att det israeliska luftvärnet "Iron dome" sköt ned projektilerna. Videoklipp visar hur två robotar, troligen från "Iron dome", stiger på himlen bakom höghusbebyggelse, vilket följs av en explosion i luften. Det tyder på att systemet åtminstone aktiverats.

Inte i bebyggt område

– Ingen raket landade i något bebyggt område, säger Ronen Manelis, talesperson för den israeliska militären, till Israel Radio.

– Vi vet inte vilka som utförde detta, men Hamas är den huvudsakliga organisationen på Gazaremsan. Den är ansvarig för vad som händer på remsan och vad som sänds ut från den.

Tel Avivs borgmästare Ron Huldai säger att en av projektilerna "uppenbarligen föll ned i havet" och att den andra landat någon annanstans.

Hamas säger sig dock inte ha något med beskjutningen att göra och meddelar att det hela skedde medan organisationens ledning satt i möten med egyptiska företrädare om situationen i Gaza.

Årsdag för protester

Om två veckor har de palestinska protesterna vid gränsen till Gazaremsan pågått i ett års tid. Protesterna har genomförts på veckobasis och ofta resulterat i sammandrabbningar, som ofta resulterat i att palestinier dödats.

Runt 200 palestinier har dödats i samband med demonstrationerna och runt 60 i andra sammanhang vid gränsen, till exempel i skottväxling. Under samma period har en israelisk soldat dödats, skjuten av en palestinsk krypskytt.

Spänningarna tilltar ytterligare i och med att Israel går till val om drygt tre veckor.

Tel Aviv är Israels näst största stad med runt 450 000 invånare.

Publisert:

LÄS VIDARE