Avvärjde massaker - begravdes i dag

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10 | Foto: AFP

NYHETER

Dan Uzan sköts till döds under terrordygnet i Köpenhamn.

I dag begravdes 37-åringen.

– Dans familj ska komma ihåg att han inte dog förgäves. Han förhindrade en mycket stor katastrof, säger Dan Rosenberg Asmussen, ordförande i det judiska i det judiska samfundet i Danmark.

Mellan 1 000 och 1 500 personer deltog när Dan Uzan begravdes på onsdagseftermiddagen.

Förutom vänner, familj och representanter för det judiska samfundet närvarade Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S),  justitieminister Mette Frederiksen (S) och Lars Løkke Rasmussen (V) i

Mosaisk Vester Begravelsesplads i Köpenhamn.

"Är i chock"

Ordförande i det judiska samfundet i Köpenhamn, Dan Rosenberg Asmussen, var en av talarna under begravningen

– Det är en historisk sorgedag, sa han till Ekstrabladet.

– Hela det judiska samfundet är i chock över att det här kan ske i Danmark. Samtidigt är vi mycket rörda över allt stöd vi fått.

Ett stort polisuppbåd bevakade synagogan under begravningen, som inleddes klockan 14, skriver Danmarks Radio.

Avvärjde massaker

Dan Uzan stod vakt utanför en synagoga i Nørrebro i Köpenhamn när han sköts till döds av den misstänkte gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussien. Inne i synagogan pågick en konfirmationsfest med ett åttiotal deltagare - många av dem barn.

Dan Uzan sköts i huvudet och dog, ytterligare två poliser skottskadades i attacken. Efteråt har alla tre hyllats som hjältar för att de lyckades hindra gärningsmannen för att ta sig in i synagogan och avvärjde en massaker.

– Dans familj ska komma ihåg att han inte dog förgäves. Han förhindrade en mycket stor katastrof. De måste ge dem lite styrka, säger Dan Rosenberg Asmussen till Ekstrabladet.

Publicerad: