Nyheter

51-åring åtalas för dråp efter trafikbråk

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Upp till åklagaren att bevisa att det inte var nödvärn

51-åringen följde inte högerregeln och körde framför en annan trafikant.

När den andra föraren, 21, konfronterade honom höggs han ihjäl.

Nu åtalas 51-åringen för dråp:

– Jag agerade i självförsvar.

Mitt på dagen i början av januari fick polisen ett larm om ett trafikbråk i Tullinge söder om Stockholm.

I en korsning hade de två männen börjat bråka efter en trafikincident. Den 51-åriga föraren ska ha brutit mot högerregeln och svängt hastigt framför 21-åringens bil. Den senare tutade och körde då ikapp den andra.

150 meter därifrån gick båda ur sina fordon och hamnade i slagsmål på gatan.

Då tog den äldre fram sin kniv och stack sin motståndare i bröstet. 21-åringen avled.

Nu åtalas 51-åringen för dråp.

Fäller ut kniven i bilen

Under utredningens gång har själva händelseförloppet varit lättutrett. Det finns många vittnen till händelsen.

– Den misstänkta körde ut på den här vägen trots att han haft skyldighet att lämna företräde och sedan har han kommit väldigt nära, säger åklagare Thobias Vilhemsson.

21-åringen kör sedan om 51-åringen och får honom att stanna. Vittnen rapporterar om att den yngre kör väldigt snabbt och på fel sida om vägen mellan 51-åringen och en SL-buss.

I förundersökningen framgår det att 51-åringen fäller ut sin utfällbara jaktkniv från Biltema innan han stiger ur bilen.

– Jag bär alltid kniv, säger han i förhör.

Han ses skrika i bilen. Väl ute ur den håller han kniven i sin högra hand. Han står kvar samtidigt som 21-åringen går mot honom.

Flera uppgifter i utredningen pekar på att den äldre mannen sedan blir slagen i ansiktet. Efteråt syns blåtiror på båda ögonen.

– Det utbyts flera slag mellan dem, säger ett vittne.

Sedan går allting snabbt innan kniven åker fram.

– Det är ett väldigt hastigt händelselförlopp. Den misstänkta talar om att det sker direkt. Vittnen säger nästa direkt, säger Thobias Vilhelmsson.

”Agerade i självförsvar”

Kniven träffar 21-åringen i magen. Sedan haltar han därifrån mot en busskur.

– Han har en kniv, hör vittnen honom ropa.

51-åringen hoppar därifrån in i sin bil och kör till sin bostad. Där uppges han ha tvättat av sig och sedan ringt till SOS-alarm för att anmäla ett överfall och för att kalla på en ambulans till olycksplatsen.

– Ja, jag är skadad men den andra kanske är mer skadad, jag vet inte. Nej, jag behöver ingen ambulans. Han kanske behöver. Jag vet inte, säger 51-åringen till larmoperatören.

Under tiden försöker vittnen på plats att hålla 21-åringen vid liv. Han ligger då på marken och dör någon stund senare.

Kniven har träffat hans hjärta.

51-åringen har medgett omständigheterna kring händelsen men nekat till brott. Han ska inte heller haft något motiv.

I stället hävdar mannen att han agerade i självförsvar. Och bara ”viftade till med kniven”

De båda männen kände inte varandra sedan tidigare och 51-åringen uppges inte ha haft något uppsåt.

Han har efter dådet genomgått en liten sinnesundersökning och där berättar han sin version:

– Jag agerade i självförsvar, han gav mig en smocka. Jag hade ingen avsikt att beröva någon livet, förklarar mannen för undersökningsläkaren.

Mannen berättade också att 21-åringen körde tätt bakom hans bil och "visade fingret". 

– Han stannade sin bil, gick ur bilen och kom fram till mig som också stannat. Han gav mig ett knytnävsslag. Jag hade dragit kniv och högg honom.

Slaget påverkar brottet

Även åklagaren Thobias Vilhelmsson anser att mycket talar för att 51-åringen först blev angripen. Därför åtalar han mannen för dråp alternativt misshandel och vållande till kroppsskada.

– Den här knivskärningen eller huggningen är en reaktion på det slaget och det är därför som jag bedömer gärningen som mindre grov, säger Vilhelmsson.

Rättegången hålls den 2 mars i Södertörns tingsrätt. Då blir det upp till honom att bevisa att fallet inte rörde sig om nödvärn.

– Svårigheterna kvarstår eftersom mycket kommer handla dels om vilken rätt någon som är misstänkt haft till nödvärn, om han gått över den rätten. Om han haft svårigheter att besinna sig och i slutändan vilket uppsåt han haft i det här.

Har det någon betydelse att han hade en kniv?

– Det enkla svaret är att hade han inte haft en kniv så hade det inte inträffat. Frågan är istället hur kniven kommit till användning och varför. Det är sådant som slutändan kommer att bedömas.

51-åringen däremot hävdar att detta inte hade hänt om han inte hade blivit attackerad.

Efter att attacken tyckte han bara ”synd om sig själv och sin familj.”

Kan ha psykisk störning

I den lilla sinnesundersökningen, som tidigare genomförts, framgår det att 51-åringen studerat till civilingenjör men haft svårt att få jobb inom området. Istället körde han taxi under många år. De senaste åren tolv åren har han dock varit arbetslös efter att ha blivit utbränd.

Han har under många år upplevt sig mobbad och motarbetad av grannar och lätt hamnat i konflikt med andra.

Han hävdar också att han vid flera gånger blivit hotad.

– Därför bär jag alltid kniv för att kunna försvara mig, berättar han i undersökningen och uppger i förhör att det har varit så de senaste tre åren.

51-åringen har sedan tidigare dömts för trafikförseelser, misshandel och grovt rattfylleri. Han ska bland annat i december 2007 ha angripit en anställd vid en återvinningscentral – eftersom han kände sig kränkt för att han inte släppts in genom bommarna utan passerkort.

När han kom tillbaka släpptes en annan person in utan passerkort. Då gick 51-åringen till attack och sparkade den anställde.

Undersökningsläkaren slår fast att det ”kan misstänkas” att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, både vid trafikbråket med 21-åringen och vid undersökningstillfället. En stor rättspsykiatrisk undersökning kan genomföras först när skuldfrågan är avgjord.

Just nu genomförts den stora sinnesundersökningen.

21-åringen beskrevs efter dådet som en sprallig, glad och utåtriktad person. Han hade haft några tuffa år under sin uppväxt men fått rätsida på livet. Han hade jobb, precis köpt katt och bil.

– Det gick jättebra för honom. Vi träffades senast på en fest på nyårsafton. Då var han jätteglad, sa en vän direkt efter mordet.

Aftonbladet har sökt 51-åringens advokat för en kommentar men hittills utan resultat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert: