Nyheter

Bilden av Sverige sämre utomlands

Av: 

Johan Tollgerdt

”Många är de som chockats över hur rått man får styra i skolvärlden och att Sverige fallit så långt ned i internationella skolundersökningar”, säger Barbara Conforti
”Många är de som chockats över hur rått man får styra i skolvärlden och att Sverige fallit så långt ned i internationella skolundersökningar”, säger Barbara Conforti

NYHETER

PARIS. Sveriges image utomlands är inte längre lika god som förr.

– I Frankrike håller glorian på att falla, menar tv-producenten Barbara Conforti.

Inför det svenska valet visade uppskattade fransk-tyska tv-kanalen Arte häromdagen reportaget "Den svenska skolans misslyckande". I programmet Vox Pop intervjuades flera svenska skolspecialister och barnföräldrar.

– Många är de som chockats över hur rått man får styra i skolvärlden och att Sverige fallit så långt ned i internationella skolundersökningar, säger fransk-italienska producenten Barbara Conforti på Arte.

Programmet hade ovanligt många tittare i både Frankrike och Tyskland.

Producenten understryker att hon inte är emot privatskolor och hon är säker på att det fortfarande finns mycket som är positivt i det svenska samhället.
Men hon påpekar att man i Sydeuropa förr ofta kände mindevärdeskomplex gentemot Sverige.

– Allt verkade så perfekt hos er. Men nu upptäcker vi många luckor. Det är som om er gloria håller på att falla, menar Barbara Conforti.

Parisaren Dimitri Salmon såg reportaget på Arte och är chockad över den svenska skolvärlden.

– Riskföretag borde givetvis inte få spekulera på ett så hänsynslöst vis som i Sverige. Det är som att gå tillbaka i utvecklingen. För barnens behov bör alltid prioriteras, tycker han.

Tills förra året var bilden av Sverige så gott som oklanderlig i Frankrike. Men efter förra årets oroligheter i de svenska förorterna förändrades tonen.
"Vart tog den svenska modellen vägen" undrade man på TV-kanalen Euronews och ekonomitidningen La Tribune skrev att oroligheterna berodde på ökade klasskillnader.

– Många fransmän överraskades när de fick reda på att oroligheterna berodde på utbredd rasism och fattigdom i det svenska samhället. Det trodde vi inte fanns hos er, säger journalisten Nicolas Guégan på högertidningen Le Point.

Även vågen med svenska deckarförfattare som tagit Europa med storm har delvis förändrat folks intryck av Sverige. Där ges ibland en mörk bild av vårt samhälle.

– Oavsett hur det går i det svenska valet på söndag har något gått sönder. Det måste er nästa regering inse om den ska kunna reparera skadorna, säger han.

Även de långa svenska vårdköerna har uppmärksammats i fransk media. Frankrike har enligt många internationella undersökningar bäst sjukvård i världen med korta väntetider.

Allt oftare ställer man nu frågan: vad håller på att hända med Sverige?

Efter valet kommer radiokanalen France Inter att belysa frågan i sina program.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: