Brasiliansk man kan vara äldst i världen någonsin

avErik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur blir man sjukt gammal?

Det här är Joses metod: förbli ogift och barnlös samt rök ett pack cigg om dan.

126-åringen kan vara den äldsta personen som någonsin levt.

Jose Aguinelo dos Santos föddes den sjunde juli 1888, enligt ett födelsebevis han fick förra veckan.

Om dokumentet visar sig vara äkta är Jose den äldsta personen som någonsin levt. Han var till exempel hela 52 år när landsmannen och tidigare världstjärnan i fotboll Pele föddes.

Födelsebeviset togs fram efter att en grupp experter intervjuat Jose om hans barndom. Han kunde då berätta detaljerat om platsen han växte upp på.

Joses föräldrar var slavar, ursprungligen från Afrika. När han föddes hade slaveriet i Brasilien precis avskaffats, bara två månader tidigare. Brasilien blev med det sist i världen med att kriminalisera slavhandel, skriver brittiska The Telegraph.

”Har levt mycket”

Hur blir man då lika gammal som Jose?

Man kan alltid börja med att leva som han. Under sitt liv har han aldrig gift sig eller skaffat barn. Varje dag äter han fyra mål mat och röker ett paket cigaretter, vilket han gjort de senaste 50 åren.

Tidigare jobbade han på en kaffeodling i staden Bauru i delstaten Sao Paulo. Jose bor kvar, men nu lever han på ett ålderdomshem.

Själv ser han det inte som att han lyckats behålla sin ungdom.

– Sanningen är att du bara blir äldre. Om jag har blivit så här gammal är det för att jag har levt mycket, så enkelt är det, säger Jose.

Frisk som en nötkärna

Psykologen Mariana Silva jobbar på ålderdomshemmet och hon berättar för den brittiska tidningen att Jose är i stort sett frisk. Han lider inte av några hälsoproblem och är en av de mest snabbtänkta bland de boende på hemmet.

– Han har inte högt kolesterol, diabetes eller högt blodtryck. Den enda medicin han tar är vitaminer och en tablett för att sätta igång hungern, som man kan tappa med åldern.

Mariana Silva berättar också att det märks att han är väldigt gammal.

– När han är för sig själv så gillar han att sjunga. Ingen av oss vet vad det är för sänger. De är från en tid ingen annan kommer ihåg.

Test ska avslöja

Ålderdomshemmet hoppas att kunna bevisa Jose ålder en gång för alla genom att genomför en kol 14-datering. Testet kostar över 150 000 kronor, men hemmet är fast beslutna att försöka genomföra det.

– Vi försöker hitta ett sätt att genomföra det utan att betala. Det här är väldigt viktigt. Vi tror att världens äldsta person någonsin bor här med oss och det här är det enda sättet vi kan bevisa det, säger Jose Roberto Pires, föreståndare för ålderdomshemmet.

Publicerad: