Gisslans föräldrar vädjar till IS

Föräldrarna till den unge amerikan som visats upp som nästa möjliga offer att mördas av extremistmilisen Islamiska staten (IS) vädjar om sonens frigivande.

Ed och Paula Kassig från Indianapolis talar i sitt meddelande om den 26-årige sonen Peters volontärarbete för behövande i Syrien och om sonens konvertering i fångenskap till islam.

"När muslimer över hela världen, inklusive vår son Abdul-Rahman Kassig, firar (högtiden) Eid al-Adha, Ibrahims tro och offer och Allahs nåd så vädjar vi till dem som håller vår son att visa samma nåd och släppa honom fri", säger föräldrarna i ett skriftligt uttalande där de använder sonens nya namn.

Peter Kassig grundade 2012 en hjälporganisation och började enligt flera medier resa till Mellanöstern och vårda flyktingar. Han kidnappades i östra Syrien för ett år sedan. På fredagen hotades han – iförd de orangea färger jihadister sedan tio år använder för att uppmärksamma USA:s fångläger i Guantánamo – i en brutal videofilm på nätet där maskerade IS-män mördar den brittiske hjälparbetaren Alan Henning.

2005 bad al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri anhängare i Irak att sluta med uppvisningsmord eftersom "scener där gisslan slaktas" minskar jihadisternas stöd bland lokalbefolkningen, skriver CNN. IS har såvitt känt halshuggit fyra västerländska fångar.

TT