Nyheter

Sverige vill utreda möjlighet om EU-stöd för flyktingar

Av: 

Anette Holmqvist

Morgan Johansson
Morgan Johansson

NYHETER

OSLO. Migrationsminister Morgan Johansson (S) vill utreda Sveriges möjligheter att söka pengar ur EU:s massflyktsfond.

Och han tänker uppmana sina europeiska kollegor att visa solidaritet.

– Men man ska komma ihåg att all lagstiftning ligger på nationell nivå, så man kan inte tvinga länder att göra mer, säger han.

Det svenska Migrationsverket räknar med ett rekord i antal asylsökande till Sverige nästa år, man beräknar att det kommer att komma 95 000 personer i behov av skydd.

Morgan Johansson är som justitie- och migrationsminister ansvarig för frågan i den nya S/MP-regeringen.

Han menar att det är självklart att hjälpa människor i behov – men skulle vilja se en större solidaritet bland länderna.

”Vill se solidaritet”

Sverige är tillsammans med Tyskland ett av Europas främsta mottagarländer. Under förra året tog Sverige emot dubbelt så många asylsökande som våra nordiska grannländer tillsammans.

– Vi har ett första RIF-råd i början på december, ministrar för rätts- och inrikesfrågor. Där kommer jag, ministrarna emellan, ta upp att nu måste ansvaret fördelas på ett mer solidariskt sätt. Och jag kommer också träffa ett antal länder bilateralt och diskutera med dem, säger han.

– Jag tror jag ska börja med Tyskland. De tar också emot många och är dessutom en bra bundsförvant att ha i EU i den här frågan.

Samtidigt poängterar Morgan Johansson att lagstiftningen ligger på nationell nivå och att inga länder därmed kan tvingas att göra mer. Han säger också att asylfrågan tenderar att överdrivas i många länder.

– Det bor 500 miljoner människor i EU, en halv miljard. Vi räknar med att det kan komma ungefär 500 000 flyktingar till EU i år. Det är en promille av befolkningen. Hade alla EU-länder tagit ett gemensamt ansvar så hade det inte varit något som helst problem, säger han.

EU-pengar

Morgan Johansson kommer dock också ta upp frågan om möjlighet att söka EU-pengar för asylmottagandet. Något som tidigare diskuterades inom Fredrik Reinfeldts regering och som även den nuvarande statsministern Stefan Löfven öppnat för.

– Hittills har den svenska regeringen inte ansett att vi är i en sådan situation att vi kan aktualisera dessa pengar. Men nu har det gått en tid och kriget i Syrien fortsätter med oförminskad styrka, då kan det hända att vi snart är där att vi kan söka de pengarna, säger han.

Främsta utmaningarna kommer enligt Morgan Johansson att bli att kunna erbjuda dem som flyr från krig och konflikter bostäder och jobb. Men han slår fast att man inte ska se dem som kommer som en belastning för samhället utan i stället som en tillgång.

— 2030 kanske framtidens Zlatan kommer från Syrien och Loreen från Eritrea. Många av dem som kommer hit nu är dessutom utbildade läkare och lärare, yrkesgrupper vi har stor brist på. Vi måste se till att lära dem svenska fort och få in dem på arbetsmarknaden, säger han.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: