Kriget i Syrien

Bilderna visar en stad i ruiner

Av: 

Martin Schori

NYHETER

För ett par dagar sedan utropade kurderna seger i Kobane – som under månader belägrats av terrorgruppen IS.

Nu visar nya bilder den enorma förödelsen i gränsstaden.

Terrorgruppen IS inledde sin offensiv mot den i huvudsak kurdiska staden Kobane i september – och efter några veckors strider hissade IS sin svarta flagga stadens östra delar.

”För tidigt”

Men för någon månad sedan inledde de YPG-styrkorna en stor motoffensiv, uppbackad av kurdiska peshmerga-krigare från Irak och med understöd av den USA-ledda koalitionens flygbombningar.

Nu har man utropat seger, även om amerikanska försvarskällor säger att striden är långt ifrån över.

– Omkring 90 procent av staden har återtagits, sa källan till reportrar för någon dag sedan.

Sönderbombade hus

Majoriteten av invånarna flydde sina hem till den turkiska sidan av den närbelägna gränsen när striderna bröt ut och endast ett par tusen valde att stanna kvar. Enligt Al Jazeera har tiotusentals flyktingar nu kunnat återvända. De möts av en enorm förödelse.

Bostadshus, gator och marknadsplatser har förvandlats till högar av söndersliten betong. På många platser ligger odetonerade artillerigranater och bomber som livsfarliga hinder, rapporterar AP.

1600 personer har dödats i striderna om Kobane, varav 1075 ska vara IS-anhängare.

Attackerna fortsätter

Samtidigt fortsätter USA och dess allierade att bomba IS-mål i området. Förra veckan genomfördes 20 attacker, enligt TT. USA, som lägger 8,3 miljoner dollar per dag på insatserna mot IS, har tackat såväl de kurdiska markstyrkorna som Turkiet för framgångarna i kampen mot extremisterna, skriver nyhetsbyrån. Pentagon har dock varnat för att kriget mot IS kan pågå i flera år. Igår attackerade IS den stora staden Kirkuk i Irak, från tre olika håll. Angreppet slogs tillbaka av kurdiska styrkor.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien