Livsmedelsverket

Maten som inte får säljas

Av: 

Jon Demred

NYHETER

Granatäpplen, vindruvor och morötter. Låter det gott och nyttigt? Tänk om. De är alla med på Livsmedelsverkets svarta lista.

Svarta listan består av produkter som innehåller så höga halter av bekämpningsmedel att de inte får säljas utan Livsmedelsverkets godkännande.

– Druvorna från Egypten innehöll alldeles för höga halter av etefon. Så höga att vi inte kunde utesluta att det var en hälsorisk för konsumenter, säger Anders Jansson på Pesticidkontrollen, Livsmedelsverket.

Etefon används för att snabba på mognadsprocessen. Det är inte olagligt att använda men de här druvorna hade dubbelt så mycket mer än vad som är tillåtet.

Kan ha sålts till dig

Livsmedelsverket genomför regelbundet stickprovskontroller hos grossister för att hitta produkter som har för höga halter av bekämpningsmedel. Men varorna kan redan vara ute i butik när provet görs.

– Det skulle bli alldeles för dyrt både för oss och för importörerna att kolla allt, därför gör vi stickprovskontroller, säger Anders Jansson.

Kan leda till bröstcancer

Insektsdödaren dieldrin har blivit sammankopplad med sjukdomar som Parkinsons och bröstcancer. Morötterna från Albanien hade tolv gånger mer av ämnet än det tillåtna.

– Inte heller där kunde vi utesluta en hälsorisk. Alla produkter som utgör en hälsorisk återkallas från butik, säger Anders Jansson.

Innehöll 40 olika bekämpningsmedel

Den icke så hedervärda listans största bad boy är vinblad från Turkiet. I ett enda parti hittades 40 bekämpningsmedel. 17 av dem hade alldeles för höga gränsvärden.

– Jag har aldrig sett något liknande, det här var extremt, säger Anders Jansson.

För att komma bort från svarta listan krävs att tre efterkommande leveranser är godkända.

– Då anser vi att man har kommit till rätta med problemet, säger Anders Jansson.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Livsmedelsverket

Turkiet