Mejla

Wolfgang Hansson

Fler än Putin hade motiv att mörda Nemtsov

Oavsett vem som ligger bakom mordet på Boris Nemtsov så går det med säkerhet att slå fast en sak.

Den som öppet kritiserar och utmanar Vladimir Putin och hans regim lever väldigt farligt.

Man kan vara ganska säker på att de som höll i pistolen inte är de verkligt skyldiga. Aktionen mot Nemtsov bär alla spår av en ren avrättning. Ett kontraktsmord.

Uppdragsgivarna är sannolikt placerade högt upp i samhällshierarkin. Människor med gott om pengar och som är vana vid att kunna göra vad de vill utan att riskera några efterräkningar.

Den ryska rättsapparaten är ett skämt. Gång på gång kommer rapporter från Amnesty, Human Rights Watch och liknande organisationer om den totala frånvaron av rättssäkerhet i dagens Ryssland. Såväl domare som polischefer kan köpas.

Att Krem inte drar sig för att använda domstolarna för sina syften visades upp inför öppen ridå i rättprocesserna mot en annan av Putins utmanare, oligarken Michail Khodorkovskij.

Givetvis är det på det här stadiet omöjligt att peka ut någon skyldig till mordet. De vore också fel att reflexmässigt dra slutsatsen att det är president Putin själv som ligger bakom mordet.

Mordet skedde i en välbevakad del av staden, ett stenkast från Kreml. Motivet är fortfarande höljt i dunkel.

Frågan är om vi någonsin får veta svaret. Den här typen av mord är skrämmande vanliga i Ryssland och påfallande ofta förblir de olösta. Det är inte ovanligt att polisen lyckas visa fram någon som sägs ha hållit i vapnet men det är mycket ovanligt att de verkliga mördarna får sitt straff eller pekas ut.

Den regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja mördades i trappuppgången i sitt hus 2006. Men fortfarande vet vi inte med säkerhet vilka de verkligt skyldiga är.

Boris Nemtsov utgjorde inget stort hot mot Putin. Nemtsov var mer känd och aktad utomlands än i Ryssland. Han var en av ledarna för den rätt lilla politiska opposition som existerar i Ryssland. Så även om han konstant riktade en bred och tung kritik mot Putin, inte minst med påståenden om att den ryske presidenten roffat åt sig mångmiljardbelopp under sina år vid makten, så var det relativt få som lyssnade.

Men det kan vara andra än presidenten som känt sina intressen hotade.

Senaste halvåret började Nemtsov lägga till ny ammunition i sin arsenal av fördömanden av Putins styre. Oppositionsledaren var en mycket stark kritiker av annekteringen av Krim och Rysslands fortsatta inblandning i kriget i Ukraina. I morgon hade han kallat till en demonstration i Moskva mot Putins politik i Ukraina.

Ukrainas president Petro Porosjenko var snabb med att hävda att Nemtsov mördades för att han skulle avslöja Ryssland inblandning i Ukraina.

Något som kan ha retat fler än Kreml.

Stödet för annekteringen av Krim är mycket stort i Ryssland. Inför det senaste presidentvalet 2012 hade Putin en svacka hos den allmänna opinionen. Men efter annekteringen av Krim och kriget i Ukraina har den ryske presidentens opinionssiffror pekat rakt upp. I dag tycker 80-85 procent av ryssarna att Putin är rätt man för jobbet.

Militären och nationalistiska grupper som starkt stödjer Putins försök att åter förvandla Ryssland till en militär stormakt kommer knappast att sörja mordet på Nemtsov.

President Putin reaktion visar att han ändrat sin taktik för hur den här typen av mord ska hanteras. Han var snabbt ute och fördömde mordet. Normalt brukar han vara tyst i flera dagar innan han kommenterar. Om ens då.

Den här gången meddelar Putin dessutom att han personligen tar ansvaret för utredningen av mordet. Det kan betyda att han verkligen tänker gå till botten med vilka de skyldiga är. Men det kan lika gärna vara ett sätt att lägga locket på.

Publisert: