Fick gift i stället för bedövning

1 av 5
NYHETER

Det ska vara ett minne för livet när första barnet föds - för Lin Wang och Michael Ho blev det en mardröm.

I stället för koksaltlösning fick Lin ett nervgift rakt in i ryggraden.

– Jag blev jätterädd, men ville inte skrämma henne, säger Michael Ho.

Lin Wang, 32, skulle få en epiduralbedövning, med ett smärtstillande medel som sprutas in i ryggraden. Det är en vanlig åtgärd under förlossningar, men den här gången blev det fel.

– Jag kommer inte riktigt ihåg vad som hände, jag hade så ont, säger mamman Lin Wang.

Hennes sambo Michael Ho, 39, var med under hela förlossningen.

– Först var där en narkosläkare som injicerade läkemedel i Lins ryggrad, men efter en stund hade hon jätteont igen, säger Michael Ho.

När en andra narkosläkare tog över insåg både han och Michael att det hade blivit fel första gången, berättar paret.

– När undersköterskan gav läkaren ampullen såg han att det var fel preparat. Hade inte läkaren sett det så hade det blivit fel igen, säger Michael Ho.

”Jag blev jätterädd”

I stället för koksaltlösning hade den första läkaren sprutat in det bakteriedödande medlet klorhexidin genom slangen som gick in i Lins ryggrad - ett slags rengöringsmedel som dessutom är ett nervgift.

– Jag blev jätterädd när de sa att det hade blivit fel preparat, men jag ville vara lugn och inte skrämma Lin, säger Michael Ho.

Anders Rehn är tillförordnad verksamhetschef för narkosläkarna i Malmö på Skåne universitetssjukhus.

– Förpackningen har inte tidigare funnits på avdelningen och är för lik koksaltlösningen. Nu finns den inte kvar längre och vi har kontaktat tillverkaren som ska se över om de kan förändra förpackningarna, säger han.

Lin och Michael verkar trötta. Den nyfödde sonen har lite problem med blodsockret och de har precis köpt ett nytt hus. Nu är paret oroliga för framtiden och för Lins jobb.

– Jag har ont i magen och på baksidan av ryggen. Benen och fötterna domnar flera gånger om dagen. Jag kan bara stå i tjugo minuter och jag kan inte sova om nätterna, säger hon.

Sjukhuset: Allvarligt

Anders Rehn håller med om att händelsen är allvarlig.

– Vi ser allvarligt på det som har hänt och en internutredning pågår. Men redan nu är det klart att det kommer att leda till en lex Maria-anmälan, säger Anders Rehn.

Paret är besvikna på hur sjukvården agerat sedan förlossningen, och kommer att anmäla händelsen.

– Jag var närvarande hela tiden och märkte hur dåliga rutiner de har. Det är helt ofattbart att de kan förväxla något som de använder dagligen. Jag är jättearg, säger Michael Ho.