USA erkänner kränkning av svenskt luftrum

1 av 2 | Foto: Ett plan kränkte svenskt luftrum 18 juli. Något plan från svenska försvaret skickades dock aldrig upp för att möta planet. Nu kommer det fram att det var ett amerikanskt spaningsplan.
NYHETER

USA erkänner nu att man kränkte svenskt luftrum när ett spionplan jagades av en eller flera ryska stridsplan den 18 juli.

Spionplanet, en Boeing RC-135, spanade mot Kaliningrad när det upptäcktes av Ryssland.

"Befälhavaren ombord agerade professionellt och på ett säkert sätt och manövrerade planet för att undvika möjlig kontakt med ryska flygplan", skriver den amerikanska militären i ett uttalande, rapporterar New York Times.

I en intervju med Dagens Nyheter medger Jeff Anderson, talesperson för amerikanska ambassaden i Stockholm, att man kränkte svenskt luftrum - efter en felaktig order.

– När man upptäckte konfrontationsförsöket följde personalen alla procedurer. Men det som hände då var att amerikanska befattningshavare felaktigt dirigerade in planet i svenskt luftrum. De informerades om felet av den svenska flygledningen, lämnade svenskt luftrum och återvände oskadda till sin hembas, säger han till tidningen.