Nyheter

F-kassan ändrar sig om sjukpenning till cancersjuka Maria

NYHETER

Maria Lodenborg, 28, nekades sjukpenning efter att ha drabbats av ett canceråterfall.

Då skrev hon ett Facebookinlägg som har uppmärksammats av tusentals – och nu ändrar sig Försäkringskassan.

– Jag ska få mina pengar, men det är så trist att det ska behöva gå så här långt, säger Maria Lodenborg.

När Maria Lodenborg fick ett canceråterfall i februari i år lades hon direkt in på sjukhus och påbörjade en tuff behandling.

När hon kom hem en knapp månad senare ansökte hon om sjukpenning från Försäkringskassan – men nekades. Maria, som är egenföretagare, skulle ha gjort en anmälan senast sju dagar efter sin första sjukdag.

Det finns dock undantag från Försäkringskassans sjudagarsregel. Om det har funnits hinder för att göra en anmälan ska regeln inte gälla. Maria skickade därför ett nytt brev till Försäkringskassan och förklarade att hon inte kunnat söka direkt på grund av den tunga cancerbehandlingen.

Men ännu en gång fick hon nej – skälen ansågs inte tillräckliga.

”Fick inte veta varför”

I söndags skrev Maria Lodenborg ett inlägg på Facebook där hon berättade om sin sjukdom och turerna med Försäkringskassan. På två dagar delades texten över 6 000 gånger och såväl Aftonbladet som andra medier rapporterade om fallet.

Nu har Försäkringskassan ändrat sitt beslut. På onsdagseftermiddagen blev Maria uppringd av Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare.

– De ringde upp mig i eftermiddags och bad om ursäkt. Jag ska få mina pengar, men det är så trist att det ska behöva gå så här långt, att jag ska behöva lägga så mycket energi på en så onödig grej. Det har tagit så mycket av min hälsa.

– Jag sa att jag inte förstod hur det kunde ha blivit så här, men det fick jag egentligen inget svar på. Hon bad bara om ursäkt flera gånger.

Till TV4 Nyheterna säger Cecilia Udin att Försäkringskassan hade kunnat hantera Marias fall annorlunda.

– Vi kan alltid bli bättre, men vi tar också väldigt många beslut, säger hon.

– Vi borde ha kunnat göra det här tidigare.

”De sjukaste får inte hjälp”

Maria är överväldigad över allt stöd hon har fått från både vänner och främlingar.

– Det här hände så klart bara för att alla har engagerat sig så mycket, alla på Facebook som har delat och kommenterat. Stort tack. Och tack till tidningarna också, som har skrivit om det.

Samtidigt undrar hon hur det hade gått om hon varit ännu sjukare.

– De sjukaste får nog inte den här hjälpen, de som inte orkar bråka. Är man inte stark nog att kämpa om pengar får man inga.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter