Löfven och Lööf sams igen efter pappersbråket

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
Annie Lööf och Stefan Löfven efter debatten.
Foto: Lotte Fernvall
Annie Lööf och Stefan Löfven efter debatten.

Stefan Löfven slog Annie Lööfs hand när hon försökte räcka över ett papper.

I SVT:s slutdebatt försonades S-ordföranden med Centerledaren.

– Det var bra sagt, det tycker jag på riktigt Annie Lööf.

Klimatdelen i SVT:s stora slutdebatt inleddes med frågan om försäljningen av Vattenfalls "smutsiga" del.

Alliansen, och särskilt Centerpartiet, har sagt att de vill dela upp Vattenfall i två bitar och sälja den europeiska delen.

I Tyskland står Vattenfall i begrepp att öppna nya kolkraftverk och kolgruvor. Det är denna del som Alliansen vill göra sig av med.

– Vi tycker inte att det är förenligt med den svenska klimatpolitiken. Därför har vi sagt att vi ska sätta igång med en försäljning under nästa mandatperiod.

Kolbiten kom fram

Miljöpartiets Gustav Fridolin drog fram den kolbit som figurerat flera gånger i valrörelsen, och kritiserade att Alliansen vill sälja en del av Vattenfall samtidigt som nya kolgruvor öppnas.

– Vad är det för vits med att sälja, samtidigt som nya kolgruvor öppnas. Vill du få eftermälet som Sveriges sista kolbaron, sa Gustav Fridolin med hänvisning till Fredrik Reinfeldt.

MP-ledaren ville dock inte svara på om han tycker att Vattenfall ska säljas.

– Vi vill se till att dessa nya kolgruvor inte öppnas.

Löfven och Lööf sams

I slutet av klimatdelen av debatten verkade det som att Stefan Löfven och Annie Lööf försonades efter det uppmärksammade "pappersbråket" i TV4 i går.

Då föste Löfven undan Lööfs hand när hon försökte ge honom ett papper. Men när Lööf efterlyste blocköverskridande samtal om klimatpolitiken sa Stefan Löfven:

– Det var bra sagt, det menar jag på riktigt Annie Lööf.

Sedan drog han ner skratt med att säga att han skulle förklara Socialdemokraternas energipolitik långsamt.

– Du vet vad jag tycker. Du vet att vårt parti tycker att kärnkraft ska avvecklas, men inte så att det riskerar vår industri. Vi måste pröva vad som händer, om de här i den takt som de löper ut av tekniska skäl, vad kan vi tillföra mer? Både vinden, solkraften, allt annat är viktigt här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN