Blev missnöjd med julklappen – anmälde sin mor till polisen

Foto: COLOURBOX

avGustaf Tronarp

NYHETER

Mannen var tvungen att sitt missnöje för staten röja – när han av sin mor fick en brandgul tröja.

Han ringde ordningsmakten i affekt – men konstaplarna lade ner ärendet direkt.

Det finns otacksamhet. Och så finns det OTACKSAMHET.

Efter att en 36-åring i Blekinge rivit av presentpappret kring en julklapp från sin säkerligen välmenande mamma visade det sig att han fått en tröja. En brandgul tröja.

”Skyldiga att ta upp anmälan”

Det är oklart vad mannen hade önskat sig. Men helt klarlagt är att han blev så missnöjd att han på annandagen ringde polisen för att anmäla sin ömma moder.

– Han ville anmäla att han fått en brandgul tröja. Vi är skyldiga att ta upp en anmälan, så det gjorde vi. Men det rubriceras som ”ej brott”. Vi kan inte se att det skulle kunna vara brottsligt att få en tröja i julklapp, säger Malin Pärmborn, inre befäl på Blekingepolisen.

Kan vara ofredande

Även Sydöstran och Kvällsposten har rapporterat om den ovanliga anmälan. Enligt Malin Pärmborn är det oklart vilket brott som mannen anser att hans mamma gjort sig skyldig till.

– Vi har inte utrett detta vidare alls, säger hon.

Finns det några fall där polisen skulle kunna utreda en julklapp?

– Det är klart att det finns saker som det enligt lag är förbjudet att inneha, som vapen eller droger. Sådant är ju också förbjudet att ge bort i julklapp, säger Malin Pärmborn.

Hon forsätter:

– Sedan kan jag tänka mig att det finns vissa saker som kan väcka anstöt. Det kan till exempel handla om produkter av sexuell natur som kan vara kränkande att få vid fel tillfälle. Då kan man kanske klassa det som ofredande. Men det gäller inte för en brandgul tröja.

Har du varit med om någon sådan utredning?

– Nej, det har jag aldrig hört talas om.