”Agnes Wold gör livet lite enklare att leva”

Av: Malin Wollin

Publicerad:
Foto: SR.SE

Jag inbillar mig att Agnes talar direkt till mig. Hon har hört min bön och kommit till min räddning.

Jag hatar smuts och jag älskar att städa. På ett osunt sätt.

Men, berättar Agnes, damm är torrt och bakterier kan inte föröka sig där.

Jag har så många barn och jag vill inte vara en lortkärring med osnutna ungar i kjolarna och damm och skit i hörnen. Längst inne i mig bor den kvinna som Agnes pratar om. Hon som på artonhundratalet tänkte att damm och snor och löss bara fanns hos packet. Och jag vill inte vara pack. Jag vill inte att någon ska komma hem till mig och tycka att det ser ut som fan.

Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete heter det. Men jag vill ha ett rent helvete!

Lättar på bördan

Tänk vilken gåva Sommar och Vinter i P1 kan vara med alla dessa bildade experter som på ett odramatiskt och torrt maner formligen avrättar alla våra rädslor och nojor. Vi som har det så bra och så tryggt är ändå så hopplöst omringade av fasor och hot som sedan aldrig drabbar oss. Agnes lättar på bördan och gör livet lite enklare att leva.

Jag berättade för ett av mina rädda barn vad Hans Rosling har sagt om Ebola. Det lindrade. Jag tänker däremot inte berätta för henne om Agnes dammforskning med tanke på hur det ser ut i den där horribla röran.

Hettar till

Med tjugo minuter kvar av programmet hettar det till om öronen. Helt plötsligt handlar det nämligen om klimakteriet och kvinnor som inte längre kan föda barn. Och jag föreslår följande: Om du bara ska lyssna på en enda kvart radio i ditt liv så låt det bli Agnes dragna lans för kvinnor som slutat ägga.

Sommaren 2013 förlöste Liv Strömquist kvinnor med sitt program om mens.

Agnes gör detsamma för kvinnor överallt 2014. Agnes Wolds Vinter är ungefär lika personligt som en niokronors toalettborste från Ikea.

Och jag älskar det.

Publicerad: