Regeringens besked: flera skatter ska höjas

1 av 6
NYHETER

HARPSUND. Förra året sänkte regeringen flera skatter.

Men i dag meddelade Finansminister Anders Borg (M) att man kommer att höja flera skatter de kommande åren om Alliansregeringen sitter kvar vid makten.

– Det är det som är en ansvarsfull politik, säger han.

Det återstår tre veckor till valet när regeringens ministrar just nu träffas på statsministerns sommarresidens Harpsund för att förhandla fram en statsbudget och ett gemensamt valmanifest. För åttonde året i rad höll finansminister Anders Borg presskonferens där han meddelade regeringens syn på det ekonomiska läget i Sverige. De tidigare beskeden om att det blir lite pengar till reformer fanns kvar.

Fler skatter höjs

Förra året sänkte regeringen flera skatter och genomförde bland annat ett femte jobbskatteavdrag. Men i år är det annat ljud i skällan - de kommande åren kommer flera skatter att höjas.

– Det är det som är en ansvarsfull politik. Har man en svag tillväxt så stöttar man. Sedan går vi in i starkare tillväxt, då ska vi bygga upp skyddsvallarna. Vi är beredda att höja skatterna på banker, minska skatteplaneringen för kommersiella fastigheter. Det betyder att vi kan återbygga de skyddsvallar som behövs före nästa kris. Så att vi igen kan utöka utgifterna och sänka skatterna när ekonomin behöver stöttas, säger han.

Skattehöjningarna är aktuella för den senare delen av nästa mandatperioden, 2017-18.

Enligt Finansdepartementets prognoser kan det komma att handla om totalt 25 miljarder kronor i höjningar. Men enligt Borg är det svårt att säga en exakt siffra.

– Vi gör nu bedömningen att det bortåt 2017-18 blir en halv procent av BNP. Nu är bedömningarna på så lång sikt så pass osäkra att vi får återkomma där. Men jag vill vara tydlig med att höjningarna inte kommer komma på jobb och företagande, säger han.

”Vi ska stå upp för människor”

Den senaste veckan har regeringen vid flera tillfällen flaggat för ökade flyktingströmmar till Sverige. Borg sa att det är en av anledningarna till skattehöjningarna om några år och hänvisade till målet att nå överskottsmålet på en procent till 2018.

Regeringen har tidigare fått kritik för att man lyft upp flyktingströmmarna i valrörelsen. Socialdemokraterna har kallat det "ren valtaktik". Borg kallar diskussionen för märklig.

– Vi ska ha en enighet brett i Sverige om att vi ska stå upp för människor i nöd. Vi stänger inte dörren för nödställda människor. Så agerar inte ansvarsfulla länder. Däremot så måste vi också ta ansvar för att säkra att Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och kommuner får resurser. De resurserna måste komma under de kommande åren om de här människorna ska få boende och komma i arbete.

”Måste klara skolan”

Aftonbladets granskning visade i dag att M-kommuner i Sverige är sämst på att ta emot flyktingar och att flera av partiets kommunala företrädare menar att det krävs mer resurser för att man ska kunna öka mottagandet.

– Det är nödvändigt att vi lyssnar in kommunerna. Vi måste klara bra skola även när det blir fler elever, det finns många kommuner som tycker att de här stöden inte har varit tillräckliga. Det kommer vi behöva återkomma till. Jag har samtalat med många kommunalpolitiker och jag förstår att de upplever att det behövs förändringar. Vi ska återkomma till det.

Anders Borg är känd för att slänga ur sig en och annan väderliknelse i budgettider. Så även i år:

– Det finns en väderliknelse som jag tycker är passande. Det är att vi nu är i ett läge där vi har en styrkeposition. Vi ska komma tillbaka till skyddsvallar eftersom det är ett väder som vi alltid vet återkommer - vinterväder.

Innan augusti är slut ska Alliansregeringen presenteras sitt gemensamma valmanifest.