Marscherade för pressfrihet – rasar mot Charlie Hebdo

Publicerad 2015-01-15

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu marscherade till stöd för pressfrihet och tidningen Charlie Hebdo.

Några dagar senare kritiserar han tidningen – och en turkisk domstol har beslutat att delar av de sajter som publicerat framsidan på senaste numret ska censureras.

Davutoglu var en av över 40 stats- och regeringschefer som deltog i den stora marschen i Paris till stöd för yttrandefriheten och mot terrordåden.

Nu kritiserar han Charlie Hebdo-karikatyrerna.

– Pressfrihet betyder inte frihet att förolämpa, säger han enligt bland annat turkiska Milliyet.

I onsdags beslutade en turkisk domstol att delar av de sajter som publicerat framsidan på senaste numret av Charlie Hebdo skulle censureras.

Dagstidningen Cumhuriyet var en av få internationella tidningar som fick rättigheter att publicera bilder ur Charlie Hebdo av tidskriftens ledning. Enligt nyhetsbyrån AFP var ett tiotal poliser och vattenkanoner utplacerade utanför redaktionen.

Stärkt kontroll

Förra året skärpte Turkiets regering kontrollen över internet. President Recep Tayyip Erdogan undertecknade en ny lag som gör det möjligt för telemyndigheten TIB, som leds av en före detta underrättelsechef, att blockera sajter om det bedöms nödvändigt för "rikets säkerhet, upprättandet av allmän ordning och för att förhindra brott".

Beslutet ledde till protester. Kritiker hävdade att det var regeringens sätt att dölja en korruptionsskandal.

Attackerar Netanyahu

Ahmet Davutoglu anklagar samtidigt sin israeliske kollega Benjamin Netanyahu – som också marscherade – för att vara lika mycket brottsling som gärningsmännen bakom terrordåden i Paris i förra veckan:

– Precis som att massakern i Paris som genomfördes av terrorister är ett brott mot mänskligheten, har Netanyahu, som ledare för regeringen som dödar barn som leker på en strand i samband med bombningarna av Gaza, förstör tusentals hem... och som massakrerar våra medborgare... på internationellt vatten, begått brott mot mänskligheten, säger han på en tv-sänd presskonferens, rapporterar Reuters.

Uttalandet, som bland annat syftar på Israels blodiga bordning av Ship to Gaza 2010, kommer knappast att förbättra de redan usla relationerna länderna emellan.

TT